Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyes pozíciókkal kapcsolatos információk alapvetően fontosak lennének, mert ezek hiányában például hiába írt ki OKJ-s, vagyis felnőttképzési pályázatot informatikai képzésre a Nemzetgazdasági Minisztérium, a program sikere legalábbis kérdéses lesz - értékelnek a lapban.

Szakértők szerint a részletek hiányában informatikai munkaerőhiányról beszélni értelmetlen - körülbelül olyan, mintha nem vennénk tudomásul, hogy az építőiparban a kőművesek mellett ácsok, villanyszerelők és mérnökök is dolgoznak, természetesen egész más képzettséget és készségeket igénylő feladatkörökben.

A Codecool nevű programozóképzést szervező cég 62 ágazati vállalat megkérdezésével, nem reprezentatív felmérést készített a munkaerőhiány részleteiről. A kutatásból kiderült, hogy a legnagyobb - a cégek mintegy 84 százalékát érintő - hiány a szoftverfejlesztőkből mutatkozik, miközben a második legkeresettebb munkakör a mobilalkalmazás-fejlesztő, 24 százalékos aránnyal. Az összes többi munkakört nézve csak a cégek kevesebb mint 20 százaléka része küzd az emberhiánnyal.

Akkreditált, az állam által támogatott szoftverfejlesztői, programozói képzések ugyanakkor nem léteznek. OKJ-rendszerben csak rendszergazda képesítést lehet szerezni, pedig rendszergazdából a jövőben egyre kevesebbre lesz szükség - hívják fel a figyelmet. (Az NGM legújabb it-oktatási projektjéről itt olvashat.)