Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Honvédség 1999-es NATO csatlakozáskor a honvédelmi kiadások a GDP 1,7 százalékára rúgtak, így megközelítette a védelmi szövetség által elvárt két százalékos kiadási összeget. 2005-től azonban a védelmi kiadások a költségvetési trükkök ellenére is fokozatosan csökkentek, míg már elérték a történelmi mélypontját. A 2012-es költségvetés azzal számol, hogy a GDP 0,7 százalékát fordíthatja a hadseregre. A 2000-es évek első felében még törekedtek a kormányok arra, hogy fenntartsák a látszatot, így a védelmi kiadások részeként tüntették fel például a katonák szolgálati nyugdíjához szükséges plusz járulékkiadásokat, de volt, hogy a végösszegbe a titkosszolgálati kiadások egy részét is beszámolták, hogy nagyobb legyen a szám.

A gazdasági válság kibővülésével azonban nem kellett a látszatra semmit adni, hisz a védelmi kiadások a NATO majd minden tagországánál csökkentek - így a 2010-ben csökkent a GDP egy százaléka alá. A 2012-es költségvetés tervből kiderül, hogy tavaly mintegy a GDP 0,85 százaléka volt a védelmi kiadások értéke. A most megjelent határozatában úgy határozott a kormány, hogy a védelmi költségvetés tovább nem csökkenhet - igaz csak nominálisan. A határozat szerint 2013-2015 közötti időszakot követően, 2016-tól a kiadásokat a GDP 0,1 százalékával kell növelni, így azzal számolnak, hogy 2022-re érhetik el a 1,39 százalékát - ez a 2005-2006os szint lenne.

Eközben a HM komoly védelemipari terveket dédelget, a napokban nyilvánosságra kerül Hadik (a HADfelszerelési IparKorszerűsítési) tervvel lendítené fel a honvédelmi vezetés a hazai hadiipart, az előterjesztés egy része államtitok. A Hende Csaba vezette tárca célja, hogy az ország védelmi képességének növelését és a technikai szükségleteket hazai bázison biztosítsák. A Hadik-tervről szóló kormányzati előterjesztés egésze nem ismerhető meg, annak egy része államtitok - közölte a Népszabadság. A lap úgy tudja, a hadiipar fellendítésében a HM vezetése komoly szerepet szán az államosított Rábának, amely már most is több milliárd forintért szállít katonai járműveket a honvédségnek egy 2018-ig szóló keretszerződés értelmében.