Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megegyezik a kormány értékítéletével, hogy a jelentés Magyarországot a viszonylag alacsony bázisról induló, de javuló versenyképességű európai államok közé sorolja - derül ki az NGM közleményéből, amelyben a tárca megjegyzi, hogy a magyar gazdaság növekedése jelenleg a legmagasabb az Európai Unióban. Az NGM augusztusban az addigi 2,3 százalékos GDP-növekedési prognózisát 3,1 százalékra tudta emelni, ami a kedvező államháztartási egyenleggel és a nullát közelítő inflációval együtt pozitív összképet mutat. A szaktárca megerősíti, hogy a húzóágazat jelenleg a három éves csúcson lévő ipar, különösen a jármű- és járműalkatrész-gyártás, de az építőipari fellendülés és a mezőgazdaság javuló teljesítménye is jelentősen hozzájárul a kedvező tendenciához.

A Magyarország számára megfogalmazott észrevételek visszaigazolják a kormányzat által a közelmúltban megtett lépéseket és meghatározott célokat  Ilyenek a kutatás-fejlesztésre fordítandó állami hozzájárulás folyamatos növelése a GDP 1,8 százalékára, amely közel kétszerese annak, ami az elmúlt évtizedet jellemezte - vonta le a következtetést a csütörtök délben megjelent európai bizottsági jelentésből. "Ez a növekvő támogatás a hazai kis- és középvállalatok innovatív tevékenységét is fellendíti, ezáltal nagyobb eséllyel válhatnak az örvendetesen növekvő számban hazánkba települő multinacionális gyártókapacitások beszállítóivá" - fogalmaz a közlemény, amely azt is hozzáteszi: az Európai Bizottsággal a napokban megkötött partnerségi megállapodás szerint a 2014-2020 közötti EU-s források 60 százaléka gazdaságfejlesztésre megy, és ahogy a miniszterelnök is fogalmazott, a magyar kkv-k körülbelül négyszer-ötször akkora lehetőségekhez jutnak a következő hét évben, mint ami elérhető volt számukra az elmúlt hét évben.

A kormány -  a brüsszeli jelentéshez hasonlóan - már korábban felismerte a szakképzési rendszer megreformálásának szükségességét, így azt el is indította, aminek eredményei már az első tanév végén jól láthatóak lesznek.

Az NGM örömmel nyugtázza a jelentésben az MNB növekedési hitelprogramjának sikerére vonatkozó értékelést, valamint hogy a hitelpiacon javultak a kockázati tőkéhez való hozzáférés lehetőségei. A kormány hazánk újraiparosítására és versenyképességének növelésére fókuszáló gazdaságpolitikai céljait látja visszaigazolni a jelentésnek abban a részében is, amely az energiaárak ma még magas voltára utalnak és az üzleti környezet befektetésbarátabbá tételének szükségességét hangsúlyozzák - áll a közleményben.

Az ördög a részletekben

Az Európai Bizottság szerdán adta ki az Újraiparosodó Európa címet viselő versenyképességi jelentését. A jelentésben olvasható általános állítások alapján megelőlegeztük, hogy a jelentésre hamarosan a szaktárca is reagálni fog. Annyiban tévedtünk, hogy a közlemény egy nappal később érkezett. A jelentésből ugyanakkor az derül ki, hogy bár az összesített kép alapján Magyarországot a mérsékelt, de javuló versenyképességű tagállamok közé tartozik, a részleteket megnézve az is kirajzolódik, hogy a magyar versenyképességgel komoly gondok vannak.