A most futó kormányzati kommunikációs kampányban megfogalmazott tabutémák nem is szerepeltek az IMF nyári javaslatai között - derül ki Varga Mihály tárca nélküli miniszter, magyar főtárgyaló Veres János volt pénzügyminiszter kérdésére adott írásos válaszából. Eszerint az IMF, az EB és a magyar kormány közötti hiteltárgyalások első szakaszának vége, július 26-a után a Valutaalap egy előzetes véleményt fogalmazott meg a magyar kormánynak, kitérve azon területekre, ahol a gazdaságpolitikai intézkedések módosítását vagy mélyebb kifejtését igényli.

Nyolc téma került elő

A dokumentumban nyolc téma szerepelt: a tranzakciós illeték MNB-re való kiterjesztésének visszavonása, az adóbeszedés hatékonyságának növelése, az egykulcsos adórendszer felülvizsgálata, az állam méretének további csökkentése, a szociális támogatási rendszer célzottabbá tétele, a bankadó eltörlése, a közösségi közlekedés állami támogatásának felülvizsgálata, valamint a helyi önkormányzatok kiadásainak mérséklése.

Ehhez képest az október 9-én indult, kétszázmillió forintos médiakampány részeként több napilapban és online médiumban szereplő hirdetések más témákat vettek elő. (Az I.M.G. Inter Media Group Kft.-vel bruttó 200 millió forint értékben kötött szerződést a Miniszterelnökség, hogy ismertesse az állam és az IMF közti megállapodás részleteit.) Eddig négyféle szöveggel jelentek meg hirdetések: Nem engedünk az IMF-nek!, "Nem adjuk fel Magyarország függetlenségét, Mit várunk az IMF-től? - Tiszteletet, bizalmat, valamint a negyediknél az Ingatlanadó feliratot egy bekarikázott NEM felirat takarja el.

A kormány megadta a talppontokat

Szeptember 19-én ment a magyar válaszlevél Brüsszelbe és Washingtonba, amelyen a kormány kijelölte azokat a pontokat, amelyek tárgyalni akar. Eszerint egyetértenek a közszféra méretének további csökkentésében, a fordított áfával adózó termékkőr bővítésében, az adóbeszedés hatékonyságának javításában, valamint a nyugdíjjárulék-plafon feloldásában - írta a Varga.