Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A kórházi kancelláriarendszer meg lett hekkelve, az én személyes kudarcom ebben, hogy nem tudtam kellően elmagyarázni, miért fontos igazán a bevezetése" - fogalmazott ma az Egészségügy öt dimenzióban című konferencián tartott előadásában Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár, aki a 2015 novemberi hivatalba lépésekor meghatározott öt pontjának megvalósulását részletezte.

A kancelláriarendszerrel kapcsolatban úgy vélte, a célokat sikerült megőrizni, de a nagyon erős és gyors változás fontosságát nem tudta kellőképpen képviselni ahhoz, hogy  a kormányzat bevállalja a lépést.

2018 utánra csúszik a szakápolási ágyak átalakítási rendszere is, legalábbis az ágyak átadására a szociális ágazatnak 2018 előtt nem kerül sor. Az új, emelt szintű ágyak rendszeréről be kell majd bizonyítani, hogy legalább olyan szintű ellátást biztosítanak, mint a jelenlegi struktúra.

A budapesti ellátási rendszer átalakítása kapcsán Ónodi-Szűcs azt emelte ki, hogy a 3 tervezett centrumra a források idén rendelkezésre állnak.

Negyedik pontként 2015-ben az államtitkár a szakmai minimumfeltételek rendbetételét ígérte - ezt most úgy értékelte, ő maga sem gondolta, mekkora fába vágta a fejszéjét, hiszen 246 szakmára kell kidolgozni a feltételeket, amelyeket partikuláris érdekek alakítanak. Harminchat munkacsoport dolgozik a szakmai minimumfeltételek meghatározásán, nem kapacitásokban gondolkodnak, hanem a feladathoz rendelnék hozzá a kompetenciákat. Az orvosi, szakdolgozói létszámot a feladat és az egység leterheltsége, az ápolási napok száma fogja meghatározni.

Sínre került az alapellátás törzskarton rendszere - mondta Ónodi-Szűcs, a különböző alapellátási szoftverekben meglévő különböző törzskartonokat szeretnék egységesíteni, ez lesz az alapja a lakosság valódi, nem finanszírozás-vezérelt  egészségügyi igényei felmérésének.

A kórházi adósságállomány növekedése havi 2,5 milliárdra lassult a korábbi 4,5 milliárdról, összességében év végére 20 milliárdnál kisebb növekményre számít az államtitkár, miután a hbcs revízió miatt 10 milliárddal nő az idei finanszírozás, s a pénzügyi-számviteli dolgozók kiszervezése miatt is marad néhány milliárd  kórházaknál. A hatékonyságnövelésre megpályázható 15 milliárdos keret beruházásai várhatóan a második félévtől hoznak megtakarítást a kórházi büdzsékben.

December végén 13,4 milliárdnyi lejárt tartozást jelentettek a kórházak az államkincstár felé a konszolidáció után, 2012 márciusa óta soha nem volt ilyen alacsony az adósságállomány - tette hozzá.

A béremelés és a garantált bérminimum miatt összecsúszó bértábla korrigálását a járulékcsökkenésből származó 8 milliárdból próbálják korrigálni, de ebben még nem született kormánydöntés - mondta Ónodi-Szűcs.