Magyarországon száz élveszülésre 38,7 császármetszés jutott 2015-ben. Az Európai Unióban és az OECD-országok között ez az egyik legmagasabb. Az EU-s átlagnál a beavatkozások aránya 8,5 százalékponttal nagyobb, az OECD-s középértékét 7,3 százalékponttal haladja meg - szemlézte a lap az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adatait.

A műtétek aránya 12 százalékkal nőtt 2011 és 2015 között, a szülő nők átlagéletkora csak 0,3 évvel emelkedett. A magyarázatot tehát nem ebben kell keresni, viszont beszédes, hogy az ország elmaradottabb, vidéki területein 9,5 százalékkal kevesebb császármetszést végeznek, tehát valószínűleg az anyák gazdasági helyzete is közrejátszik az ügyben.

Problémás, hogy a császármetszést általában a méhben bekövetkezett oxigénhiány okozta agykárosodástól tartva rendelik el az orvosok. Ugyanakkor az elmúlt 40 évben a veleszületett agykárosodás előfordulása annak ellenére nem csökkent, hogy a 60-as évek végén, a 70-es évek elején még csupán a szülések 5 százalékában végezték. A feleslegesen elvégzett, de maradandó szövődményeket okozó beavatkozásokat egyébként alig pár tízezer forintra büntetik a hatóságok.