Pintér Sándor belügyminiszter indítványának egyhangú elfogadásával az Országgyűlés felhatalmazta a kormányt, hogy a múlt kedden a Duna áradása miatt elrendelt veszélyhelyzetet július 19-éig meghosszabbítsa.

A kabinet a múlt héten Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyére, Pest megyében a szobi járás, a váci járás, a dunakeszi és a szentendrei járás területére, valamint Budapestnek a Duna-part menti területeire hirdetett veszélyhelyzetet.

Veszélyhelyzetben a településeken a katasztrófavédelmi munka irányítását a polgármestertől a katasztrófavédelem területi vezetője által kijelölt megbízott veszi át, korlátozható a járműforgalom, valamint a lakosság közterületi tartózkodása, továbbá szükséges esetben elrendelhető a kitelepítés is. Veszélyhelyzetben emellett ideiglenes polgári védelmi szolgálat rendelhető el.

A szél is támad

Székesfehérvár vonalától lefelé a Dunával párhuzamosan feltámadó szél veszélyezteti az árvízi védekezést - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Baján, a Sugovica hídján tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján. Székesfehérvár vonalától lefelé végig támad a Dunával párhuzamosan a szél, amely az előrejelzések szerint 80-90 kilométeres óránkénti sebességű is lehet, és akkor képes arra, hogy gátakat bontson meg - hangsúlyozta a miniszterelnök, miután megtekintette a Petőfi szigeten folyó védekezést. Orbán Viktor kiemelte: egyelőre ilyen jelzésük még nincs, a legfontosabb, hogy az önkénteseket és a hivatásosokat is biztonságba helyezzék. Az esőtől kevésbé kell tartani, "az igazi kihívást a szél jelenti" - hangsúlyozta.

Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy a tanulságot majd akkor kell levonni majd, ha már levonult az árhullám. Akkor kijelölik a megerősítésre szoruló védvonalakat, és megtesznek mindent, ami védekezési szempontból szükséges.

Az előrejelzések szerint a Duna szerdán tetőzik Baja térségében, a várható vízmagasság 10 méter közelében lesz. A Baja üdülőövezetéhez tartozó Dunafürdőről és a Nagy-Pandúr-szigetről már korábban elköltöztettek mindenkit, a víz már elöntötte azokat.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy a Sugovica-partján végig vigyázzák a töltést. A Petőfi-szigetet az erős szél és a zuhogó eső miatt a védekezésben részt vevő önkéntesek és hivatásosok elhagyták. A szigeten nagyjából nyolc kilométer hosszan ideiglenes védvonalat emeltek, amely magassága biztosan elég lesz. Baja a Dunához képest magasan fekszik, ezért a város nincs veszélyben.