A közlemény szerint májusban a kétéves állampapírt vásárolták legszívesebben, de jelentősen emelkedett az infláció-követő prémium magyar államkötvények (pmák) eladása is.

A kétéves állampapírból májusban 56,9 milliárd forint értékben vásároltak, így az állomány 225,8 milliárd forintra nőtt.
A pmák állományának növekedését mérsékelte, hogy 184 milliárd forint összegben járt le sorozat, a többletértékesítés ellenére ezért lett a nettó kibocsátás mínusz 7,7 milliárd forint, az állomány pedig 1454,2 milliárd forint - írták.

Az állampapír állományból legnagyobb arányt képviselő kamatozó kincstárjegy (kkj) állománya 13,6 milliárd forinttal, 2974,3 milliárd forintra nőtt. Az ÁKK adataiból kiderül: május végén a lakosság kezében 6247,1 milliárd forint összegű forint- és devizakötvény volt, ezen belül a deviza állomány 121,1 milliárdot tett ki.

Az adósságkezelő továbbra is elkötelezett abban, hogy a hosszabb futamidejű állampapírok értékesítésének ösztönzésével javítsa az adósság szerkezetét annak érdekében, hogy a jelentős mennyiségi növekedés időszaka után minőségi javulás következzen be az állomány összetételében - áll az ÁKK közleményében.