A kórházi adósságrendezés és konszolidáció során 60 milliárd forintot fizetett ki június elejéig az orvostechnikai eszközbeszállítók lejárt tartozásaira a kormány. Ez mindenképpen szükséges lépés volt, de csak tűzoltásként értelmezhető. Az úton mindenképpen tovább kellene menni, mert az adósság már most érezhető mértékben termelődik újra - mutat rá Csipő Georgina, a MOBSZ szakmai projektfelelőse.

A MOBSZ szakértői szerint egy kamatmentes állami hitellel, készfizető kezesség vállalásával, vagy a tartozások ingyenes faktorálásával jelentősen javíthatóvá válik a rendszer stabilitása. A védőháló működtetésében szerinte ráadásul kiemelt szerepe lehet az állami hátterű hitelintézeteknek. A pénzügyi és adószakértők bevonásával készített szakmai javaslatcsomagban foglalt pénzügytechnikai megoldások ráadásul költségvetési terhet sem jelentenének az állami büdzsé számára.

A hazai kkv-k a finanszírozók

Az orvostechnikai eszközöket beszállító vállalkozások ugyanakkor továbbra is úgy vélik, hogy az orvostechnikai eszközök áfájának 5 százalékra történő mérséklése jelenthet megoldást a cégek ellehetetlenülésének megelőzésére, így az áfa előfinanszírozásának a rendkívüli terhe részben csökkenne. Miközben a gyógyszerek esetén 5 százalékos kulcsot alkalmaznak, addig egy életmentő, beültethető defibrillátor vagy egy szívkatéter esetén 27szzalékos áfát kell fizetni. Az áfát az orvostechnikai beszállítók rendesen fizetik, ugyanakkor az eszközök ára mellett ezt sem kapják meg időben a kórházaktól - mondja Csipő Georgina. Az áfát, az ingyenesen kihelyezett árukészleteket és az egyéb költségeket is beleszámítva a hazai kis- és középvállalkozások éves árbevételükkel finanszírozzák az egészségügyet.