A hétvégén szlovák rendszámú autók lepték el a győri Árkád üzletközpont parkolóját − a tartósan gyenge forintnak köszönhetően újra beindult a bevásárlóturizmus.

Az első ilyen hullámot 2009 tavaszán tapasztalták a szlovák−magyar határhoz közel eső városok kereskedői. Mivel október első fele óta folyamatosan a 300-as szinten vagy felette mozog az euró/forint árfolyam, ez újra felkeltette a szlovákiai vásárlók érdeklődését.

A szlovák média ismételten intenzíven foglalkozik a jelenséggel. A Pravda hétfői száma szerint jelenleg szinte minden olcsóbb Magyarországon, egyedül a félzsíros tejnél van áregyenlőség. Az Új Szó arról írt, hogy sok esetben már nem is kell beváltani az eurót, a magyar üzletláncok a pénztárak fölött kifüggesztve jelzik az éppen aktuális kurzust, csupán forintban adnak vissza. Még a kisebb boltok is szívesen elfogadják az eurót a pénzváltók napi árfolyamát figyelembe véve.

Egyáltalán nem kell figyelnem az árfolyamot, ezt megteszik a szlovákok. A forint gyengülése látványosan érződik a forgalmam megugrásában − idézett a Pravda egy mosonmagyaróvári kiskereskedőt. A lap szerint már egy kisebb, 7 tételből álló magyarországi élelmiszer-bevásárlás (benne tojással, tejjel, kiflivel, 10 deka kávéval, egy csomag Marlboróval) is 2 euró megtakarítást hozhat.

A lap által megszólított egyik vevő a magyar élelmiszerek színvonalát (konkrétan csabai kolbász és bor) emelte ki, egy másik csak cigarettáért jár át (a Marlboro esetében csomagonként 80 cent a magyar árelőny), a harmadik pedig külön hangsúlyozta, a vásárlás után beülnek egy vendéglőbe, ahol a magyaros porciókkal alig tudnak megbirkózni.