Az 1200 négyzetméter alapterületű, az elmúlt 15 évben 63 ezer beteget ellátó rendelőintézet eladója Kovács Gábor, a Telki Kórház korábbi tulajdonosa a tranzakció bejelentése alkalmából rendezett sajtótájékoztatón elmondta, noha hisz a magánegészségügy jövőjében, a hálapénz állami intézményekbeli legalizálásakor mégis az egészségügyi befektetései eladása mellett döntött. Először a Telki kórházat adta el, a járóbetegrendelő értékesítése tavaly zárult le, s piacra vitte a foglalkozásegészségügyi ellátást nyújtó befeketetését is.

A rendelőt megvásárló Lantos Csaba elmondta, hét éve fektet be az egészségügybe, s kezdettől diverzifikált portfolóra törekedett. A Róbert Károly Magánkórház 2007-ben alakult meg a Nyírő Gyula Kórház udvarán bérbe vett épületben, nyereséget a hatodik évben produkált. A magánellátás iránti igény növekedése - évente 20 százalékkal nő a forgalom - miatt döntött a járóbeteg ellátási kapacitások növeléséről. A tranzakció előtt a fekvőbeteg ellátás 70 százalékkal részesedett az intézmény árbevételéből, a Budakeszi úti rendelő megvételével ennek az aránya 60 százalékosra csökken.

Ennyit takarítottak meg az OEP-nek

Lantos Csaba elmondta, a Róbert Károly Kórházban a hét év alatt 3700 csecsemő született, és 15 ezer sikeres műtétet hajtottak végre, amivel számításai szerint mintegy kétmilliárd forint közpénzt takarítottak meg az OEP-nek. Ezek a betegek ugyanis a járulékfizetésük ellenére nem vették igénybe a közfinaszírozott ellátást. Lantos Csaba kiemelte, a magánellátáshoz fordulók ezzel többletszolidaritást vállalnak, épp ezért furcsállja azt a módot, ahogyan manapság a magánegészségügyről beszélnek.

A két intézmény együttesen tavaly másfél milliárd forint árbevételt ért el. Több mint 100 egészségügyi alkalmazottal és több mint 160 orvossal dolgoznak, a betegek száma meghaladja a százezret.

Egy kérdésre válaszolva Lantos Csaba kifejtette, véleménye szerint versenyképesek lesznek a Duna-parti Duna Medical Centerrel, s nem tart az állami és magán ellátás egy épületen belüli szétválasztásának hatásától sem. A Róbert Károly kórház árbevételéből mintegy 3 százalékot tesz ki a Nyírő Gyula kórháznak végzett, Oep által finaszírozott meddőségi ellátás, így ennek az elmaradása nem jelent majd komoly veszteséget.

Az intézményben a nagyon súlyos és költséges beavatkozásokon kívül csaknem mindent ellátnak, s arra törekednek, hogy az aktív korú, fizetőképes rétegnek nyújtsanak szolgáltatást.