Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A csilláron is lógtak az emberek az Eötvös Csoport szerdai rendezvényén, amelyen Tölgyessy Péter jogász-politológus, volt szabaddemokrata politikus, Orbán Viktor miniszterelnök egykori tanácsadója mondta el véleményét Magyarország esélyeiről. Mint a hvg.hu tudósításából kiderül szerinte az ország még a szomszédainál is gyengébben teljesít, de egy sikertelen országot is egyben kell tartani. Ezt teszi Orbán.

A politológus szerint a miniszterelnök találmánya elődeihez képest, hogy nem hitelből osztogat, hanem a másét (az uniós támogatásokat) osztja szét. Ezzel biztosítani tudja a gazdasági stabilitást. A jelenlegi rendszer lehetővé tette a társadalom felső 7-8 százalékának gazdagodását, miközben az emberek 60-70 százaléka csalódott. Ebből egyelőre senki sem tud politika tőkét kovácsolni.

Ajtót mutatnak

A Fidesz fő gondja, hogy a túl nagy elégedetlenséget már nem tudja elfojtani. Minden kis ellenállás automatikusan rendszerellenessé válik, a kisebb tüntetéseken azonnal elhangzik az "Orbán takarodj", majd egy idő után már csak ezt hallani.

A rendszer végével kapcsolatos jóslathoz érve Tölgyessy kijelentette, hogy nem tud kormányváltást elképzelni, de rendszerváltást igen. Még 1989 elején sem látszott, hogy rá fél évre elkerülhetetlen lesz a rendszerváltás és egy év múlva be is következik ez. Ezt Orbán Viktor is megérte: láthatta, hogyan omlik össze kártyavárként egy erősnek tűnő rendszer.

Idegesség

Ezért látszik az utóbbi időben feszültnek a kormányfő. A véget elhozhatja egy nemzetközi trendforduló - a politológus nem a francia elnökválasztásra célzott, mert az még kevés egy trendhez -, és csapdába csalhatja a magyar vezetést saját gőgje. Erre a lehetőségre utalnak a CEU-ügyben elkövetett hibái.

A regnáló rezsim vége szerinte rendszerváltás lesz, ami enyhén szólva nem idegen a magyar politika elmúlt száz évétől. Tölgyessy becslése szerint 11 rendszerváltás volt ebben az időszakban. A politológus szerint abban is megismétlődhet a történelem, hogy a régióban Magyarországon szoktak elindulni az új trendek.

Így volt ez a Horthy-redszerrel, amelyen indulásakor csak mosolyogtak a szomszédok, és így volt ez 1988-1990-ben is. Tölgyessy bízik abban, hogy új polgárosodás kezdődhet, mint a 19. század közepi reformkorban, amikor egy szűk reformpárti elit elfogadható modernizációs ajánlatot tett a többségnek. Ugyanakkor ennek még nincs itt az ideje.