Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az enyhe inflációt előrevetítő kilátások lehetővé teszik a magyar jegybanknak, hogy tovább mérsékelje alapkamatát, csak a világgazdasági környezet hirtelen romlása kényszerítené rá a bank döntéshozóit a kamatemelésre - emeli ki a Reuters tudósítása Matolcsy György tegnapi előadásának egyik elemét. A Napi.hu konferenciáján felszólaló MNB-elnök a hírügynökség értékelése szerint némileg módosított júliusi álláspontján, amikor háromszázalékos alsó határra lehetett következtetni szavaiból.

Matolcsy tegnap sem fogalmazott konkrétan azzal kapcsolatban, hogy az alapkamat három százalék alá csökkenhet-e, de arról beszélt, hogy a jegybank rugalmas monetáris politikát folytat, amelyben az egyetlen szilárdan rögzített cél a háromszázalékos középtávú inflációs cél tartása. Minden egyéb - a forint árfolyamának mozgása, a gazdasági növekedés vagy a foglalkoztatás - csak az infláció alakulásán keresztül befolyásolja a döntéshozókat.

Az elemzők egy része még a héten is úgy vélte, hogy a magyar alapkamat nem kerül mélyebbre három százaléknál, ám az MNB e heti vágása után - amellyel 3,2 százalékra csökkent a kamat - sok szakértő a kerek határnál lejjebb vitte jóslatát. A további faragásokra számítók immáron 2,6-2,8 százalékos alapkamatot várnak. Matolcsy tegnapi megjegyzései megerősítették azt a várakozásunkat, hogy a vágás nem áll meg három százaléknál - véli Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője, aki 2,6 százalékra teszi a mélypontot.