Patyi András, aki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora is, elmondta: a kormány által szerdán tárgyalt új közbeszerzési koncepciót előző nap a bizottság is áttekintette, véleményezte. A javaslat egyszerűsíti az eljárási feltételeket, rövidíti a határidőket, csökkenti az ajánlattevő terheit - fejtette ki Patyi András, hozzátéve: mindezek miatt a bizottság támogató véleményt adott át a kormánynak.

Patyi András kitért arra, hogy az Államreform Bizottságnak tagjai között van öt miniszter, továbbá több állami szerv vezetője.

Az állampolgárok számára a leginkább látható eredmény az lesz, hogy valóban csökken-e majd az ügyintézésre fordított idő, és az anyagi terhek - mondta a testület vezetője, hozzátéve: nem csak az egyszerűbb ügyintézés, hanem az azzal összefüggő díjak és illetékek radikális csökkentését is célul tűzte ki a kormány.

A bizottság - ismertette - segíti és támogatja a kormányablakok kiterjesztésének folytatását, gyorsítását is. A tervek szerint a jövőben növelik a kormányablakok számát, országos területi lefedettségüket. Ebben beletartozik az is, hogy minél több ügyet tudjanak majd egy helyen elintézni az emberek - tette hozzá Patyi András.

Az Államreform II. nevű program részeként a kormányhivatalok integrációjának folytatása is a tervek között szerepel. Mint Patyi András elmondta: sok szerv került már be a kormányhivatalokba, de vannak még olyan államigazgatási feladatok, amelyek odakerülhetnek. Ezeket még vizsgálja a bizottság - jelezte.

Lázár János október 22-én jelentette be: a kormány belevág az államreformba, amelynek során tartósan meghatározza, hogy a befizetett adóért cserébe milyen szolgáltatásokra számíthatnak a választók. Hangsúlyozta: az átalakítás - a hatékonyságra koncentrálva - érinteni fogja a minisztériumok létszámát, a területi közigazgatást és az ügyintézésről szóló hatályos törvényeket. Egyúttal tarthatatlannak ítélte, hogy a 4,1 millió adófizetőből csaknem 1 millió az államtól kapja a fizetését.

Az Államreform Bizottság felállításáról szóló kormányhatározat kedden jelent meg, szerdán lépett hatályba. A határozat rögzíti: a kabinet áttekintette az Államreform II. - a bürokráciacsökkentés programjának intézkedéseit, és megállapította, hogy egyetért az "állami humántőke reformjával". Ehhez sorolták a fegyveres szervek tagjaira vonatkozó életpályamodell bevezetését és az állami szférában foglalkoztatottak létszámának intézményi szintű felülvizsgálatát - az ellátott állami feladatok függvényében -, majd a tapasztalatok alapján a közszolgálati életpályamodell bevezetését. Az "állami humántőke reformjához" tartozik "az általános ügyintézési képességgel bíró személyi állomány" kialakítása, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem államtudományi felsőoktatási intézménnyé való átalakítása is.

A kormányhatározat szerint a kabinet egyetért emellett az állami szolgáltatások és ügyintézés reformjával, így különösen a kormányablakok országos hálózatának kiépítésével; az állampolgárokat és a vállalkozásokat érintő, fizetési kötelezettséggel járó adminisztratív terhek radikális egyszerűsítésével vagy megszüntetésével; az új közbeszerzési irányelveknek megfelelő elektronikus közbeszerzési rendszer kialakításával; valamint az európai uniós források felhasználási rendjének újraszabályozásával.

A területi közigazgatás átalakítása is folytatódik: a kabinet hatékonyabbá tenné a szakigazgatási szervek működési és szervezeti kereteit, és a kormányhivatalokba integrálná az azok szervezetrendszerén kívül eső területi államigazgatási szerveket, kivéve a rendvédelmet és az adóigazgatást - derül ki a rendelkezésből.

A kormány a program végrehajtásáért Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert jelölte ki felelősnek, és döntött arról is, hogy a program egyes intézkedéseinek tudományos és társadalmi megalapozására, javaslattevő, véleményező és tanácsadói tevékenységre létrehozza az Államreform Bizottságot, amelynek elnöke Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora. A bizottság tagjait a Miniszterelnökség vezetője kérte fel, a bizottsági munkáért tiszteletdíj nem jár.