Az elmúlt hetekben csendesen csökkent a költségvetés adóssága, hétről-hétre pár tízmilliárd forint tűnt el a könyvekből, ám a múlt héten megtört ez a trend: az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. legfrissebb adatai szerint egyetlen hét alatt 233,4 milliárd forinttal 25 333,5 milliárd forintra emelkedett a központi költségvetés adóssága. Az ÁKK az adat közlésén túl részletekbe nem bocsátkozott, ám mivel a múlt héten csak két viszonylag csekély értékű diszkont kincstárjegy aukciót tartottak, az emelkedés mögött vélhetően az EIB (Európai Beruházási Bank) vagy más fejlesztési hitel lehívása  vagy a forint gyengülése állhat.

A múlt heti 25 333,5 milliárd forint megközelíti a történelmi csúcsot: szeptemberben 11-én 25 356,1 milliárd forint volt az adósság. Az ÁKK adatai szerint a GDP arányos adósságmutató 75,8 százalékra emelkedett, ami jelentősen meghaladja az év eleji 74,2 százalékot.

Az adósságszabály szerint az államdósságnak - amelynek 97 százalékát a költségvetési kör adóssága teszi ki - december/december alapon csökkennie kell. A következő hetekben, hónapokban az adósság jelentős csökkenése várható - ezt segíti, hogy a költségvetés mind novemberben, mind decemberben jelentős többletet produkálhat, ami segíti az államadósság csökkentést is, így elérhető az év eleji adósságszint.

Az ÁKK szerint 2015-ben az adósság a nettó kibocsátás, a deviza keresztárfolyamok változása miatt az ÁKK-nál elhelyezett betétek növekedése, valamint a BKV Zrt.-től átvállalt adósság következtében emelkedett. Ez az emelkedés átmeneti, mivel a nettó kibocsátás egy része a későbbi lejáratokat finanszírozza, így az adósság évközi alakulása nem befolyásolja, hogy az adósságráta az év végén a tervezett szintre csökkenjen - olvasható a társaság honlapján.

Kép: A központi költségvetés bruttó adóssága (milliárd forint)