A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A Napi Gazdaság elemzői konszenzusa 0,2 százalékos harmadik negyedévi GDP-növekedést jósol az előző negyedévhez képest, év/év alapon pedig 0,9 százalékos csökkenést a második negyedévi 1,3 százalékos mínusz után. Ez azt jelentené, hogy negyedéves alapon véget ér a recesszió, a magyar gazdaság az év közepén érhette el a gödör alját. Az egész évre − viszonylag nagy szórás mellett − 1 százalék körüli recessziót, míg jövőre 0,5 százalékos növekedést várnak. A tényszámot holnap teszi közzé a KSH.

A harmadik negyedéves GDP-adatot több ok miatt is nehéz most becsülni, például nem tudni, hogy a ritka rossz nyári termés hatását a mezőgazdaságra milyen bontásban könyveli el a KSH, márpedig ennek elég nagy a súlya a komponensek között ahhoz, hogy szignifikánsan befolyásoljon egy egyszeri mutatót. Csak találgatni lehet az ugyancsak nagy súlyú szolgáltatásokkal kapcsolatban is, bár várhatóan itt nem okoz meglepetést az esetleges visszaesés, ismervén a hazai hitelszektort sújtó mérlegalkalmazkodást és az emiatt is romló lakossági jövedelemhelyzetet.

Kellemes meglepetés jöhet

Pozitív meglepetésre számítanak a szakemberek viszont a beruházások, különösen az építőipari beruházások terén, ahol a közel évtizedes mélyrepülést követően − már csak a bázishatás miatt is − akár 3 százalékkal is növekedhetett a kibocsátás. Ennek a GDP-n belüli súlya viszont rendkívül csekély, a teljes indexre egy negyedév alapján alig van hatása.

Van remény, hogy véget ér a technikai recesszió, de sok múlik azon, hogy hova könyveli a KSH a kukoricatermést − emelte ki lapunknak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Néhány ágazatban igen biztató teljesítmények látszanak, az ipar például 2,5 százalékkal nőhetett negyedéves alapon, ami 0,5 százalékponttal is hozzájárulhat a negyedéves növekedéshez. Július−augusztus alapján az építőipar is pozitív lehetett, de itt még nem látszik a trendforduló. Éves szinten az ipar stagnált, az építőipar minimális visszaesést mutathatott, ami komoly javulás a korábbi negyedévekhez képest − véli Suppan. A szolgáltató soron a vendéglátástól vár kiemelkedő teljesítményt, a kiskereskedelmi forgalom a várakozásoknak megfelelően alakulhatott. A mezőgazdaság viszont újabb méretes esést mutathatott a majdnem felére visszaeső kukoricatermés miatt − ám lehet, hogy a KSH ezt 2013 első negyedévére fogja terhelni.

Suppan arra számít, hogy a fogyasztás már nem zsugorodik tovább, visszaesése pedig kisebb, mint amit a kiskereskedelmi adatok mutatnak. A beruházások csökkenése is nagyban mérséklődhetett az építőipari adatok alapján, a külső kereslet romlását pedig a Mercedes-üzem felfutása ellensúlyozza, ami a szeptemberi ipari adatokon már meg is látszik. Ami a jövőt illeti, a kormányzati intézkedések és a romló külső kilátások miatt a szakértő markánsan rontott az előrejelzésén. Mint mondja, ezzel együtt több felfelé mutató kockázat is van: ha valamivel több csapadék esik, akkor a mezőgazdaság megugorhat, a Mercedes és az Audi fokozatos felfutása nagyobb hatású lehet a vártnál, és nem számoltunk olyan megaberuházások bejelentésével, mint a Mol 300 milliárd forintos, a Déli Áramlat 600 millió eurós vagy a szegedi lézerközpont beruházásai, amelyek több évre oszlanak majd el. A fogyasztás és a beruházások jövőre 1 százalékkal csökkenhetnek, így továbbra sem lesz belső kereslet.

Fordulat csak később?

A statisztikai hatásokra hívja fel a figyelmet Gabler Gergely, az Equilor elemzője, aki szerint a nyers GDP-adat 0,8 százalékos mínuszban lehet a tavalyi harmadik negyedévhez képest, ám nagyrészt azért, mert az ideiben kettővel kevesebb munkanap volt. A munkanaphatással kiigazított adat Gabler szerint pozitív (0,3 százalék körüli) lehet. A folyamatokra a nettó export hat egyedül pozitívan, a belső fogyasztás és a beruházások további eróziója miatt az év egészére 1,3 százalékos recessziót vár Gabler.

Az Európai Unió gazdasága is gyengül, így az export alakulása sem tud úgy segíteni, mint korábban. Az elemző sem a beruházásoknál, sem pedig a belső fogyasztásban nem vár fordulatot jövőre; utóbbi terén 2014 hozhat fordulatot, mert a kormány − a választási év miatt − valószínűleg ügyel majd arra, hogy a lakosság ne kapjon pluszterheket és a vállalati szféra se háríthasson át adókat.

Kép: Napi grafikonok