A legfrissebb adatok szerint 2013-ban a férfiak bruttó átlagfizetése 220 ezer forint volt, míg a nőké 173 400 forint, így a különbség 21 százalék, ami egyébként jóval magasabb az európai 16 százaléknál - olvasható a Fizetesek.hu felmérésében.

A tanulmány megállapította azt is, hogy minél magasabb pozícióban dolgozik egy nő, annál nagyobb lemaradásra számíthat a férfiakkal szemben. A legnagyobb differencia ugyanis a felsővezetők között mutatkozott, ahol a nők átlagosan 26 százalékkal kerestek kevesebbet férfi kollégáiknál, a középvezetők esetében pedig már jóval kisebb, 18 százalékos a lemaradás. A diplomás, de nem vezetői munkakörben dolgozó munkavállalók esetében 16 százalék a bérszakadék, míg az adminisztratív munkakörök esetében 12 százalék. Amennyiben a szakképzett munkaerőt és a szolgáltatási szférát nézzük, úgy már 19 százalékos bérlemaradást láthatunk, míg a legkisebb különbséget a segédmunkásoknál mutatott ki a kutatás, mégpedig 5 százalákot.

A legmagasabb különbséget, 30 százalékot a telekommunikáció, valamint az értékesítés és kereskedelem területén mérte a Fizetesek.hu, de 20 százalék feletti a különbség a gyártás, a bankügy és a jog kategóriájában is, míg a közgazdaság és a pénzügyek területén 18 százalék.

PozícióNő vs Férfi
Ügyvezető igazgató (Cégvezetés)-27%
Termelési vezető (Menedzsment)-26%
Logisztikai igazgató (Cégvezetés)-25%
Referens (Állami- és közszféra)-24%
Projektmenedzser (Menedzsment)-23%
Gazdasági/pénzügyi igazgató (Cégvezetés)-22%
Főszakács (Vendéglátóipar, idegenforgalom)-22%
Marketingmenedzser (Marketing, reklám, PR)-19%
Key Account Manager (Értékesítés)-18%
Ügyvéd (Jog)-17%
Gyógyszerész (Gyógyszeripar)0%
Pénzügyi elemző (Közgazdaság, pénzügyek, könyvelés)2%
Asszisztens (Adminisztráció)2%
Személyzeti vezető (Menedzsment)3%
Cukrász (Mezőgazdaság és élelmiszeripar)3%
Fogorvos (Egészségügy és szociális ellátás)8%
Egészségügyi nővér (Egészségügy és szociális ellátás)10%
Office manager (Adminisztráció)12%
Laboráns (Vegyipar, Egészségügy)15%
Bérszámfejtő (Közgazdaság, pénzügyek, könyvelés)22%
Recruiter, kiválasztási specialista (HR, munkaerő-fejlesztés)31%
Forrás: Fizetesek.hu

Minimális különbség - szinte azonos bérszint - mutatkozott az ügyféltámogatás, valamint a marketing, reklám, PR kategórián belül. Természetesen vannak olyan területek is, ahol a nők keresnek jobban: ilyen az ingatlan, illetve építőipar, az adminisztráció, a művészet, illetve a kultúra.

Az sem mindegy, hányan dolgoznak az adott területen

Ha a fizetéseket pozíciók és szakmák szerint hasonlítjuk össze, akkor némileg árnyaltabb képet kapunk. Az eredményeket ugyanis befolyásolja az is, hogy melyik nem képviselői dolgoznak többségben az adott területen. Köztudott, hogy a felsővezetésben leginkább férfiakat találni, ennek megfelelően az ügyvezető igazgatók 27 százalékkal, a pénzügyi igazgatók 25 százalékkal, a kereskedelmi igazgatók pedig 18 százalékkal kapnak kevesebbet, ha nők. Ezen kívül az olyan pozíciókban, mint a közigazgatási referens (24 százalék), a projektmenedzser (23 százalék), a szakács (22 százalék), az újságíró (18 százalék), az ügyvéd (17 százalék) is jelentős a gyengébbik nem lemaradása.

Más a helyzet a bérszámfejtők esetében, ahol 22 százalékkal, gyógyszerészeti laboránsok esetében 13 százalékkal, az office managereknél 12 százalékkal, az egészségügyi nővéreknél 10 százalékkal, az általános iskolai tanároknál 5 százalékkal keresnek többet a nők, hiszen ezekben a szakmákban ők vannak többségben.