Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Tudományos Akadémia véleményét is kikérte a kerettantervekre vonatkozó előterjesztésről. Az MTA a lapnak azt válaszolta, kérik hogy a kormányzat egyelőre ne lépje meg a tervezett intézkedéseket.

Az intézményben egyetértenek az előterjesztés céljával, azonban a megvalósulás "alapos megfontolást igényel". A szakmai tárgyak számának növelése nem történhet a természettudományos tárgyak kárára. Hasonlóképpen fogalmaztak a művészeti órák esetében.

Úgy látják, a szakgimnáziumok és a szakiskolák kerettantervének átalakítása, a természettudományi tárgyak oktatásának visszaszorítása súlyos veszélyeket rejt magában.
A közoktatás rendszerébe eseti módon, nem összehangolt, hanem egyedi elképzelésekkel beavatkozni előre fel nem mérhető következményekkel jár.

Április közepén derült ki, hogy a tervek szerint a szakközépiskolákból szakgimnáziumok, a szakiskolákból szakközépiskolák, a speciális szakiskolákból pedig szakiskolák lesznek. Új kerettanterveket is megalkottak, amelyekkel drasztikusan visszaszorítanák a természettudományos tárgyak óraszámát, így előnyben részesítve a szaktárgyakat. Kötelezően minden szakon csak az adott szakmához kapcsolódó természettudományt oktatnák. Erre reagálva több tudományos társaság indított petíciót, majd össze is fogtak a változtatások ellen - emlékeztet a lap.