A dolgozni akaró embereknek köszönhető a meglepő GDP adat - vélekedett Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint kultúraváltás zajlott le az elmúlt években, ennek köszönhető a 1,8 százalékos harmadik negyedévi növekedés - fogalmazott péntek reggel a Kossuth Rádióban. Magyarországon akkor van növekedés, ha többet dolgoznak az emberek. Hagyni kell ezt, nem szabad túlszabályozni a munkajogot, mérsékelni kell az adókat - ez a növekedés motorja. A kormányfő arról is beszélt, hogy amikor a ciklus végén el kell számolni, elmondhatják, hogy a négyből három évben növekedett a gazdaság.

A rezsiköltségek még a kommunizmusban sem csökkentek, most viszont igen és az infláció is mélyponton van - adott bővebb makrogazdasági képet. A kkv szektor még nem növekszik, amit a hitelek hiányának tud be a miniszterelnök. Ugyanakkor az utóbbi hónapokban beindult a jegybanki kamatcsökkentés, így lassan a kkv-k is hozzájuthatnak olcsó forrásokhoz. Ezt segíti a jegybank hitelprogramja is - tette hozzá.

Orbán Viktor hozzátette: a harmadik negyedévben nőttek a beruházások, kutató- és fejlesztőközpontok jönnek Magyarországra, ami fontos ahhoz, hogy "ne a világ segédmunkásai legyünk, hanem a világ szakmunkásai, utána pedig a világ mérnökei".

A kormányfő arra a felvetésre, hogy a bankok az egyéb költségek megemelésével reagálnak a havi két ingyenes pénzfelvétel bevezetésére, úgy válaszolt: megvédik a pénzügyi rezsicsökkentést, mint ahogy korábban is visszaverték az ilyen kísérleteket. Szólt arról is, hogy az adórendszer átalakítása, a gyed extra és az egész napos iskola is azt szolgálja, hogy több gyermek szülessen, mert ma még "egy veszélyeztetett fajta vagyunk, folyamatosan fogyunk". Az áfacsalási ügyről a kormányfő azt mondta: várják a konkrétumokat.

Magyarországon mindenki tud arról, hogy komoly áfacsalások történnek, a kormány válaszolt is erre a fordított áfa bevezetésével a gabonakereskedelemben, a sertésáfa csökkentésével, a cukornál is fordított áfafizetés szeretne, és az online pénztárgépekkel is az adócsalást próbálják visszaszorítani - fejtette ki.

Jelezte ugyanakkor, hogy az állítólagos áfacsalási ügyben egyetlen tény vagy dokumentum sem ismert. "Várom, hogy valaki konkrétumokat mondjon, azzal tudunk mit kezdeni, mert azonnal megindítjuk a bűnvádi eljárásokat" - mondta a kormányfő, hangsúlyozva, hogy az adócsalóknak a börtönben a helye.

Az általánosságban felvetődő problémákra viszont csak törvénymódosításokkal tudnak válaszolni, ahogy az a már említett ügyekben történt - mondta. Megjegyezte, hogy szerinte az Európai Unió rossz politikát folytat, amikor nem engedi, hogy az egyes területeken már bevált fordított áfát kiterjesszék.