Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tavalyi utolsó negyedévben 1,4 százalékkal növekedett a GDP az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az adatokat szezonálisan kiigazítva ez 1,5 százalékot jelent - derült ki a KSH előzetes adataiból. A növekedést elsősorban a mezőgazdaság, másodsorban az ipar teljesítménye hajtotta. Az év egészében összesen 1,7 százalékkal növekedett a bruttó hozzáadott értéket mérő volumenindex.

Az idei év korábbi adataiból már látszott, hogy az agrárium masszív támaszt jelent a növekedésnek, végig 20-30 százalék között teljesített. Ha csak ez áll az adatok mögött, az nem jelent túl sokat 2012-re nézve. Ritka alacsony bázis mellett érte el ugyanis a mezőgazdaság a fenti ütemet és az időjárásfüggő tényezőből nem lehet előrejelezni. A végső adatot részletekkel március 9-én teszi közzé a KSH, a termelési oldal tendenciáit azonban hamarosan ismerteti a KSH.

Senki sem számított ekkora növekedésre

A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők 0,5 és 1,3 százalék közé várták a gazdasági növekedés ütemét, azaz még a legoptimistább prognózis sem haladta meg a július-szeptemberi számokat. Az átlag 0,7 százalék volt. A válság óta ugyan volt egy átmeneti fellendülés, amelyet többek között az igen alacsony bázis is hajtott, ez azonban a 2011 eleji 2,5 százalékos csúcspontot követően kifulladt és a mostani negyedévet már a visszaesés fémjelezheti.

A külkereskedelmi termékforgalom teljesítménye export és import oldalon egyaránt folyamatosan mérséklődött tavaly és ez folytatódott az utolsó negyedévben is. A kettő egyenlegénél - ha csak mérsékeltebb ütemben is - hasonló folyamat játszódott le az év első három negyedében és elképzelhető, hogy ez folytatódhatott a negyedik negyedben is. A GDP részadatai eddig visszajelezték a fenti trendet, így vélhetőleg a nettó export mérséklődése csökkenthette a támaszt.

A kiskereskedelmi forgalom ezzel szemben végre a korábbinál tartósabb ideig átment a pozitív tartományba. Hiába vont ki a végtörlesztés év végi rohama jelentős vagyont a háztartásoktól, sem a kiskereskedelmi forgalom adatai, sem az áfából származó bevételek nem igazolták, hogy lényeges változás történt volna a fogyasztói szokásokban. A lehetőség elsősorban a magasabb jövedelmű csoportokat érintette, akik ezek szerint képesek lehettek a fogyasztásuk simítására. Többek között emiatt sem várják az elemzők, hogy a háztartások kiadásainak alakulása csökkenjen, azaz maradhat a stagnálás közeli állapot.