Az olajáresés januárban is folytatódott, ami továbbra is erőteljes nyomást gyakorol az üzemanyagárakra - kommentálták a vártnál nagyobb mértékben csökkenő januári fogyasztói árszínvonalat az Erste Bank Hungary Zrt. elemzői. Ürmössy Gergely és Barczel Vivien kiemelte, hogy éves összevetésben az élelmiszer-, ruházkodási cikkek, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára jelentősen csökkentek januárban.

Hozzátették: az MNB decemberi Inflációs Jelentésében úgy számolt, hogy idén az első három hónapban átlagosan -0,1 százalék (év/év) lesz az inflációs ráta. Már a januári adat után is úgy tűnik, hogy ez az előrejelzés nem fogja megállni a helyét. Február elején a Monetáris Tanács tagjai már jelezték, hogy márciusban felülvizsgálhatják korábbi álláspontjukat márciusban, és újabb kamatcsökkentések mellett tehetik le a voksukat, amennyiben az inflációs kilátások megkövetelik. Az elemzők szerint márciusban már vághat is az alapkamaton a tanács, három-négy lépésben csökkentheti az irányadó rátát akár 1,5 százalékig.

Amennyiben a kormányzat úgy döntene, hogy van lehetőség újabb rezsicsökkentésre, és így mérsékelné a lakossági energiaárakat, akkor az infláció a jelenleg vártnál tovább maradhatna 0 százalék közelében. Ez jegybanki szempontból azt jelentené, hogy nagyobb tér nyílna az alapkamat csökkentésére - vélik az Erste szakértői.

A decemberi mínusz 0,9 százalékos inflációhoz képest jelentős visszaesést mutató januári adat egyértelműen az üzemanyagok számlájára írható - fogalmazott Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője. Hozzátette: ha az üzemanyagárak nélkül nézzük az árakat, akkor némi emelkedés ment végbe decemberhez képest, a 0,7 százalékos maginfláció pedig lényegében stagnálást jelent.

A szakember elmondta, hogy az élelmiszerárak stabilizálódtak, a szezonalitás miatt a tartós fogyasztási cikkek - például a televíziók vagy egyéb elektronikai termékek -, és a ruhák ára is csökkent januárban, ami nem meglepő, a karácsonyi szezon után szinte minden évben némi áresés következik be ezeknél a cikkeknél. A januári adatból az is látszik, hogy nem voltak jelentős hatósági áremelések ahogy 2014-ben és 2013-ban sem, de azt megelőzően januárban ezek állandó szereplői voltak az inflációs adatnak.

A jelenlegi kilátások alapján idén Németh szerint várhatóan 0 százalék körüli inflációval lehet számolni, a januári adat fényében inkább negatív előjelű lehet az infláció, de a forgatókönyv a következő hónapokban - többek között az üzemanyagárak alakulása miatt - könnyen változhat.