A kiadványból kiderül, hogy 2014 január elsején az ország lakosságának 17,6 százaléka élt a fővárosban, míg a megyéket nézve Pest magaslik ki a maga 12,4 százalékával. A következő szereplő, Borsod-Abaúj-Zemplén ugyanis "csak" a lakónépesség 6,8 százalékát tudhatja magáénak, az ilyen szempontból az utolsó megye pedig Nógrád 2 százalékkal.

Nem meglepő módon a legtöbb foglalkoztatott is Budapesten van, mégpedig 19,5 százalék, azaz nagyjából minden ötödik dolgozó magyar fővárosi. Pest megye második helyéhez (13,2 százalék) itt sem férhet kétség, ahogy a további sorrend is megegyezik az előzőekkel: Borsod a második 5,8 százalékkal, míg Nógrád az utolsó 1,7 százalékkal. Azt, hogy mennyien bíznak abban, hogy a fővárosba költözve találnak állást, jól mutatja, hogy a munkanélküliek 15,4 százaléka Budapesten lakik, de igen sok jut belőlünk Pest (11,9 százalék), Szabolcs-Szatmár-Bereg (8,3 százalék), illetve Hajdú-Bihar (7,6 százalék) megyének is. A másik oldalról nézve elmondható, hogy Tolnában található a munkanélküliek 1,2 százaléka, amivel simán veri a második Vas megyét (1,9 százalék).

Ide kapcsolódó kérdés a havi nettó átlagkereset: a legtöbb fizetést Budapesten vihetik haza a magyarok, egészen pontosan az országos átlag 127,2 százalékát. Átlag feletti megye csak egy van, mégpedig Győr-Moson-Sopron, ahol 101,9 százalékot mért a KSH. Érdekesség, hogy Pest megye 92,6 százalékos teljesítményét többen is verik, így például Komárom-Esztergom (98,6 százalék) és Fejér (95,9 százalék) megye, de Heves megye a maga 92,7 százalékával is előrébb végzett. A legalacsonyabb fizetéssel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében számolhatnak az ott élők, ők ugyanis az országos átlag 72,6 százalékát keresik csak meg, de nem sokkal jobb a helyzet Békés megyében (72,8 százalék) sem.

Bűnözésben és balesetekben is Budapest az élen

A statisztikákat böngészve az is kiderül, hogy a magyar fővárosban történt az összes 2013-as bűncselekmény 29 százaléka, de ha hozzáadjuk Pest megye 8,9 százalékos "teljesítményét", akkor elmondhatjuk, hogy a Közép-Magyarországi régió felelős az összes bűncselekmény 37,9 százalékáért.

Pest ezzel egyébként a megyék között is kimagaslik a sorból, hiszen a következő szereplő, Borsod-Abaúj-Zemplén már "csak" az összes bűneset 6,7 százalékáért felel. A képzeletbeli dobogóra Fejér megye fért fel 5,4 százalékkal, míg a sor másik végén Tolna (1,6 százalék), Vas (1,7 százalék), illetve Zala és Komárom-Esztergom megyét (2 százalék) találjuk.

Nagyjából hasonló képet kapunk, ha a közúti közlekedési baleset 2013-as statisztikáit nézzük: Budapest kimagaslik a 21,1 százalékos teljesítményével, de Pest megye is biztosan a második 10,2 százalékkal. A további sorrend: Bács-Kiskun (5,7 százalék), Hajdú-Bihar (5,6 százalék), Szabolcs-Szatmár-Bereg (5,4 százalék). Ezzel szemben Nógrádban csak a baleset 1,6 százaléka történt, de Tolnára is csak 2 százalék jutott.

Ezek után talán nem meglepő, hogy személygépkocsi-állomány harmada a Közép-Magyarországi régióban található, ebből Budapesten van 18,9, Pest megyében pedig 14,3 százalék. A többi megyében még a hat százalékot sem érik el az arányok, a következő a sorban Bács-Kiskun 5,6 százalékkal, míg a legkevesebb autó (1,8 százalék) Nógrádban található.

Termőterületben nem Budapest a király

Találtunk olyan területet is, ahol nem Budapest található az élen, ilyen a termőterületek eloszlása a 2013. május 31-ei állapotok alapján. Eszerint a fővárosban az összes termőterület 0,9 százaléka található, amivel jelentősen elmarad Bács-Kiskun 9,2 százalékos arányától. Mezőgazdaságban erősnek számít még Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén (egyaránt 7,2 százalék), illetve Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg (6,7 százalék) is. A lista másik végén Nógrád és Komárom-Esztergom található 2,6 százalékkal.

Az ipari termelést nézve már ismét a főváros viszi a prímet, hiszen a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások telephely szerinti adatai alapján kereken 15 százalékkal részesedik az országos átlagból. Nincs sokkal lemaradva Győr-Moson-Sopron (11,1 százalék), illetve Komárom-Esztergom megye (9,4 százalék) sem. Szomorú adat viszont Nógrád 0,7 százalékos statisztikája, ahogy Baranya sem fogja kirakni az ablakba a maga 1,3 százalékát.