Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A politikus - aki 1999 és 2008 között volt Belgium kormányfője - az MLP-nek küldött levelében úgy fogalmazott: "hamarosan egy nagyon fontos kezdeményezésbe vágtok bele, hogy megismertessétek honfitársaitokkal a kormányotok által szervezett, október 2-i népszavazás valódi tétjét, és kampányoljatok az IGEN mellett, egy európai megoldásért".

Guy Verhofstadt szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök "ahelyett, hogy épített volna saját és szövetségesei súlyára" a migrációs kihívásra adandó közös európai válasz kialakítása érdekében, "sajnálatosan úgy döntött, hogy egy sugalmazó és manipulatív kérdésen alapuló népszavazást rendez", amely képes meggátolni vagy éppen teljesen ellehetetleníteni minden közös európai uniós (EU-s) megoldást. A belga politikus elismeri, hogy a menekültválság felfedte az EU hiányosságait, megkérdőjelezte a schengeni övezetet, a belső határok nélkül működő Európát, és veszélyeztette az egész EU koherenciáját. Ugyanakkor úgy véli, hogy tovább kell dolgozni a migrációs válság közös megoldásán és az európai egység megőrzésén.

Ez szerinte csak az unió külső határainak védelmével és a nemzetközi jogi szabályok betartásával valósítható meg, "ami egyúttal azt is jelenti, hogy minden egyes tagországnak együtt kell működnie abban, hogy menedéket nyújtsunk azoknak az embereknek, akiket ellenőriztünk és jogosultnak tekintünk a menekültstátuszra."

Guy Verhofstadt azt írta: Orbán Viktor "nem" válasza azt jelenti, hogy ő inkább Magyarország körbekerítését választja, és esetleg más EU-s tagállamok is erre az útra tévednek. Azonban "illúzió azt gondolni", hogy az unión belüli határok nyitottak maradhatnak anélkül, hogy kiépülne egy közös európai rendszer. A belga politikus biztosította az MLP-t arról, hogy az ellenzéki párt az "igen" melletti kampányában számíthat mind az ő, mind a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) támogatására.

Előzőleg Sir Graham Watson, az ALDE korábbi elnöke is kampányolt már videoüzenetben a kvótareferendumon való aktív részvétel mellett. A kormány által kezdeményezett népszavazási kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"