Mint az közismert, Magyarország népessége 10 millió fő alá csökkent 2010 augusztusában, eközben a társadalom elöregedésével folyamatosan nő a nyugdíjasok aránya. A tavalyi adatok szerint az ONYF 2,863 millió ellátást folyósított, ebből 2,2 millió volt a korbetöltött nyugdíjellátás. (A KSH adatai szerint ezzel szemben az alkalmazásban állók száma 2,67 millió fő volt az öt főnél több alkalmazottak foglalkoztató cégeknél és intézményeknél.) Az átlagnyugdíj 107 140 forint volt tavaly, ebből a fő ellátás - a saját jogú öregségi nyugdíj - havi 96,9 ezer forint volt, ami az év eleji emelések ellenére alig 300 forinttal magasabb az előző évi átlagnál. A csökkenés azzal magyarázható, hogy a tavaly megállapított nyugdíjak átlaga csökkent.

A különböző nyugdíjak között még mindig nagy a szóródás: a 107,1 ezer forintos átlagon belül a nyugdíjkorhatárt betöltött nyugdíjak átlagosan 106,5 ezer forintra rúgnak, ennél magasabb a nőknek bevezetett 40 év szolgálati idővel folyósítható nyugdíjak mértéke, ami 109,4 ezer forint, de a sorból messze kiemelkedik a korábbi korhatár alatti nyugdíjasok ellátása: ők az 1955 előtt született fegyveres testületektől távozott nyugdíjasok, aki már átlag havi 186,9 ezer forintot kapnak a bankszámlájukra. (Mint ismert az Orbán-kormány e fegyveres szolgálati nyugdíjak kiváltságát számolta fel 2011-ben, ám az akkor 55 évnél idősebb nyugdíjasok ellátását meghagyták, az ennél fiatalabbakét viszont megszüntették.)

Akár sikertörténet is lehetne a nők 40 éves kedvezménye

Az Orbán-kormány által bevezetett kedvezmény a Nők-40 program, amelynek értelmében már a korhatár előtt nyugdíjba mehetnek azok a hölgyek, aki legalább 40 év munkaviszonnyal rendelkeznek. A szabályozás szerint a 40 szolgálati évben 8 év beszámítható "gyerekkedvezményként", így már 32 év ténylegesen munkába töltött időszakkal lehet kérni ezt az ellátást. 2011-ben a kedvezmény első évében még csak 17 ezer hölgy vehette igénybe ezt az ellátást, azonban 2012 végére ez a létszám 86 858 főre emelkedett. (Az adatokban ellentmondás található, hisz az ONYF 2011-es statisztikai évkönyve számol be 17 ezer "40 éves" nyugdíjasról, ebből következően 2012-ben közel hetvenezer új nyugdíjmegállapítás számolható, ugyanakkor a ONYF által most közölt statisztikai adatok szerint tavaly 30 879 ilyen kérelmet fogadtak el, vagyis a 2011-es állományi adatok fenntartásokkal kell kezelni.) Ráadásul az első évben jellemzően a kisebb keresetű nők választották a biztos nyugdíjat a bizonytalan munkaerőpiaccal szemben, ugyanis 2011-ben ezen hölgyeknek folyósított ellátás még csak havi 92,9 ezer forint volt, ami mesze elmaradt az akkori átlagnyugdíjtól.

A helyzet tavaly megváltozott, a 40 év munkaviszonnyal nyugdíjazott nők átlagosan nettó 109,4 ezer forintot kaptak, ami viszont már meghaladja a 107,1 ezer forintos átlagnyugdíjat. A sikert árnyalja, hogy így a Nyugdíjalap évi százmilliárd forintos plusz kiadást vett a nyakába úgy, hogy annak társadalmi haszna vitatható, hisz jelen esetben olyan munkavállalókat vontak ki a munkaerőpiacról, aki még tovább dolgozhattak volna, vagyis adót fizettek volna.

Lassult a nyugdíjasok növekedésének száma

Látható a nyugdíjak értéke relatív, hisz a 107,1 ezer forintos havi nettó ellátás különösebb fényűzésre nem ad okot, hisz eközben a nettó átlagbér 144 ezer forint volt a KSH adatai szerint, ebből kiszámítható, hogy az átlagnyugdíj 74 százalék volt, ami nemzetközi összehasonlításban is jó helyettesítési rátának mondható. Ugyanakkor a rokkantsági és rehabilitációs ellátások havi összege alig 69 710 forint volt, s a statisztikákból kiderül, hogy ilyen ellátást 445 ezren kaptak tavaly, a 2011-es 711 ezer rokkantnyugdíjassal szemben, vagyis ez a létszám látványosan csökkent a kormány szándékainak megfelelően.

Tavaly jelentősen csökkent a nyugdíjba vonulók száma: az ONYF adatai szerint tavaly 105 ezren kértek nyugdíjat, amiből az nyugdíjfolyósító 89,8 ezer kérelmet tartott megalapozottnak és 12,8 ezret elutasított. Az elfogadott kérelmek száma 73,9 százaléka a 2011-es hasonló ügyek számának, vagyis a nyugdíjazásokban tavaly jelentős visszaesés volt tapasztalható.