Úgy tűnik, hogy jelentős hullámokat vert külföldön Orbán Viktor a múlt szombati beszédével. A bálványosi szabadegyetemen tartott előadását a nemzetközi sajtó és neves véleményformálók most kezdik el csak igazán kommentálni.

Francis Fukuyama neves közgazdász Twitter-oldalán egész egyszerűen csak ennyit közölt:  "nehéz elhinni, hogy egy európai vezető nyíltan az illiberális demokráciára szólít fel, ahogyan azt Orbán Viktor tette".

A nemzetközi sajtó csak pár nap késéssel figyelt fel Orbán Viktor múlt szombati beszédének főbb üzeneteire, többek között arra, hogy Magyarországon illiberális államot épít a kormány. Csütörtökön és pénteken külön véleményírásban foglalkozott a mondatokkal a Wall Street Journal és a Huffington Post, a Washintgon Post, majd később a New York Times is. A cikkek közös jellemzője, hogy szinte mind Vlagyimir Putyin Oroszországát emlegetik Orbán Viktor kijelentései kapcsán. A NYT szerkesztőségi cikke - hasonlóan a Huffintton Post írásához - az uniós források felfüggesztését és az EU-szerződés 7. cikkének alkalmazását sürgeti Magyarországgal szemben. Ennek az eljárásnak a keretében akár egy uniós tagállam szavazati jogát is megvonhatják.