A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adatai szerint októberben 0,9 százalékos volt az éves infláció, a fogyasztói árak az előző hónaphoz képest átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek. Legutóbb 1974 februárjában volt ennél alacsonyabb az éves infláció, a mutató értéke akkor 0,6 százalék volt. Az MTI előzetes felmérésébe bevont londoni elemzőházak 1,2-1,4 százalékos előrejelzéseket adtak a teljes kosárra számolt októberi tizenkét havi inflációra.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank Hungary elemzője szerint nagy meglepetést okozott a havi adat, mivel 1,3 százalékos inflációt vártak októberre, ahogy a piaci konszenzus is ennyi volt. Hozzátette: az élelmiszerek minimális mértékben drágultak, és a dohánytermékek árában sem következett be az új kiskereskedelmi értékesítési rendszer miatt további drágulás. A tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások árai pedig azt jelezték, hogy a gazdaságban nincs különösebb keresleti inflációs nyomás, ami szintén hozzájárul a dezinflációs folyamathoz - mondta. Megjegyezte, hogy a többkörös rezsicsökkentés hatása egész évben hat a mutatóra, illetve míg tavaly ilyenkor komoly élelmiszerár-emelkedéssel szembesültek a fogyasztók, az idén ez a kedvezőbb időjárás és terméseredmények miatt sokkal mérsékeltebb.

Nyeste Orsolya közölte: a korábbi, 1,8 százalékos várakozásukkal szemben az éves átlagos árindex 1,7 százalékra mérséklődhet az idén.

Suppan Gergely, a Takarékbank szenior elemzője kiemelte, hogy a várakozásoknál lényegesen alacsonyabbra csökkent az infláció októberben. Az elemző szerint a meglepetést leginkább az élelmiszerárak emelkedésének markáns mérséklődése okozhatta, illetve a dohánytermékek árrésének emelése már túlnyomórészt megjelent a fogyasztói árindexben.

Az elemző szerint az infláció a következő hónapokban tovább csökkenhet. Hozzátette: az élelmiszerárakra nézve további enyhülő nyomást jelenthet a mezőgazdasági termelői árak mérséklődése, valamint a nemzetközi gabonaárak meredek zuhanása is, ami újabb meglepetésszerű csökkenést okozhat.

Suppan Gergely novemberben az októberihez hasonló, 0,9 százalékos inflációra számít, a háztartási energiaárak további 11,1 százalékos csökkentése decemberre 0,5 százalékra mérsékelheti az inflációt. A nemzetközi dezinflációs trendek szintén az inflációs nyomás további mérséklődését vetítik előre, az európai országokban az infláció szinte kivétel nélkül alulmúlta a várakozásokat - jegyezte meg. Közlése szerint ezen folyamatok hatására az infláció az idei 1,8 százalékos, és a 2014-es 1,6 százalékos prognózisukat egyaránt alulmúlhatja, így a közeljövőben csökkenthetik azt.

Szuppan rámutatott: mivel az infláció várhatóan az egész év során bőven a 3 százalékos cél alatt maradhat, a kamatcsökkentési ciklus elvileg folytatódhat, de a 3 százalék feletti maginfláció miatt indokolt az óvatosság. A jelenlegi árazások alapján a monetáris tanács 3,25 százalékig csökkentheti az alapkamatot, ami megfelel várakozásuknak is, de nem tartja kizártnak, hogy az alapkamat végül 3 százalékra csökken. Az alacsony hazai kamatszint a jövő év végéig fennmaradhat - fűzte hozzá.

Balatoni András, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint is jóval alulmúlja a várakozásokat az októberi csökkenés mértéke. A mérséklődésben elsősorban az üzemanyagárak csökkenése játszotta a főszerepet, de az alapvető inflációs nyomást számszerűsítő hó/hó maginfáció is mérséklődött az előző hónap megugrását követően. Kiemelte azt is, hogy ebben az adatban a novemberi rezsicsökkentés hatása még nem látszik, az a decemberi árindexet további 0,8 százalékponttal csökkenti. Az infláció így az év végére nulla százalék közelébe süllyedhet.

Az alacsony áremelkedés a jegybankot további lazításra ösztönözheti, így az irányadó ráta 3 százalék alá süllyedhet az idei év végén vagy a jövő év elején. Az elemző szintén 1,8 százalékos éves átlagos inflációt vár 2013-ra.

Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója azt közölte, hogy a rekordalacsony infláció és a stabil forint miatt novemberben tovább csökkenhet az alapkamat. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed közelgő szigorítása miatt azonban a feltörekvő régiókban már elindult a kamatemelési folyamat, ami a következő hat hónapban Magyarországot is eléri - mutatott rá.