Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Moody's bejelentését, miszerint spekulatív kategóriába minősítette le a magyar államadósságot, néhány tanácstag váratlan lépésnek ítélte meg tekintettel arra, hogy a leminősítésre a kormány IMF-tárgyalások megkezdésének szándékára vonatkozó bejelentést követően került sor. Ez utóbbi bejelentést, valamint a Bankszövetséggel folyó tárgyalások tényét több tanácstag üdvözölte - derült ki a jegybank monetáris tanácsának november 29-ei jegyzőkönyvéből.

Az elmúlt hetek pénzpiaci eseményeit összességében értékelve a tanácstagok egyetértettek abban, hogy a monetáris tanács november 15-i üléséről kiadott közleményében megfogalmazott monetáris politikai kondíciók szigorításának feltétele továbbra is fennáll, ugyanis az európai pénzügyi piacokat jellemző kockázatkerülés tovább súlyosbodott a közlemény kiadása óta eltelt időszakban, valamint Magyarország kockázati megítélése tovább romlott.

Ezért a tanács minden tagja egyetértett a monetáris kondíciók szigorításának szükségességében. A tagok egyetértettek abban is, hogy amennyiben az inflációs kilátások és a kockázati megítélés nem mutatnak javulást, a monetáris kondíciók további szigorítására kerülhet sor.

Simor András jegybankelnök a kamatdöntést követően megjegyezte, hogy több javaslatot is megvitatott a jegybank, azonban végül csak egy lehetőségre szavazott, így végül mind a 7 tag 50 bázispontos emelésre szavazott, így ezzel 6,5 százalékra emelkedett a ráta.

A tagok ugyanakkor azontúl, hogy egységesen szavaztak, több lényegi kérdésben nem értettek egyet. Az egyik ilyen kérdés az infláció alakulása volt. Voltak, akik szerint a forintárfolyam leértékelődését a kompenzációval nem érintett minimálbér-emelésből adódó többletköltségekkel együtt már rövid távon árfelhajtó hatást gyakorolnak, egy tag szerint azonban a maginfláció ettől még csak kis mértékben emelkedhet.

Másrészt a forintárfolyam alakulásának okait is másképp ítélték meg a tagok. Voltak, akik szerint elsősorban a nemzetközi hangulat romlása okozta a változást és mindez nincs összefüggésben a hazai fundamentumokkal. Mások szerint azonban a külső körülményeken túl a magyar gazdaság alapjainak is volt szerepe a hazai deviza leértékelődésében. Véleményük szerint a növekedési kilátásokkal kapcsolatos kockázatok erősödése az emelkedő hozam és gyengülő árfolyam mellett az adósságpálya fenntarthatóságával kapcsolatos kockázatokat is növeli. Mindez a hazánkba vetett befektetői bizalom gyengülésében, a forinteszközök relatív teljesítményében is tükröződött.