Bár manapság sokan elfelejtik, hogy ki mit is csinált két-három évtizede, nem az volt meglepetésem oka, hogy Tamás még emlékezett arra a 18 évvel ezelőtti fél évre - indulásától, 1991. szeptember 17-től okóber 25-ig szerkesztőbizottsági elnökként, utána 1992. február 29-ig főszerkesztőként jegyeztem a Napit -, hanem az lepett meg, hogy már ennyinél tartunk. Hát persze, csaptam utána a homlokomra; egy napilapnál gyorsan pereg a számláló! (Rákérdeztem: a HVG, amelyet volt szerencsém szintén alapító főszerkesztőként útjára bocsátani 1979-ben, e héten még "csak" az ezerötszáznyolcvanadik lapszámával jelentkezik - meg sem érem, amikorra ők is eljutnak ötezerig.)

Kevesen emlékeznek már rá, hogy a Napi zöld színű papíron és Napi Világgazdaság néven indult - egyrészt jelezve, hogy az akkori Világgazdaság utódlapjaként tekintettünk magunkra, másrészt deklarálva, hogy az e lapnévhez fűződő szellemi értéket magunkénak (is) valljuk. Végül a bíróság nem a javunkra ítélt, s így lett a Napi Gazdaság - előbb sárga, később fehér, s immár véglegesen lazacszínű papíron -, nemes tradíciókat folytatva s új hagyományokat teremtve, a hazai üzleti világ meghatározó napilapjává.

Három nevet szeretnék felemlíteni, akik tehetségüket és szívüket is adták e laphoz, s akik nélkül a Napi ma biztosan nem lenne az, amivé lett az elmúlt közel két évtized alatt. Az első név Vajna Jánosé, a Napi jeles publicistájáé, aki rövid ideig szerkesztőbizottsági elnökként is vezette a lapot. Róla azt gondolom, hogy a magyar külpolitikai és gazdasági publicisztika - nem eléggé ismert és elismert - egyik legkiválóbbját tisztelhetjük személyében, aki nemzedéknyi gazdasági újságírónak volt tanítómestere briliáns stílusával s a rejtett, mások által nem ismert összefüggések feltárásával.

A második név László Andrásé, a Co-Nexus holding elnök-vezérigazgatójáé, aki az induláskor bizalmat szavazott a Napinak. Ő volt az, aki tőkét befektetve, a szerkesztőségi kft.-vel együtt létrehozta a lap kiadóját, és ily módon egy fél évtizeden át - az akkor sem volt kis dolog - stabil hátteret nyújtott a Napi működéséhez. Ők ketten sajnos nincsenek már közöttünk.

A harmadik név Dankó Ádámé, a Napi tiszteletbeli főszerkesztőjéé, aki a 90-es évtizedben vezette a lapot aktív főszerkesztőként. Ő az, aki szakmai tudásával, emberi tartásával, megkérdőjelezhetetlen tekintélyével máig ható irányvonalat adott a lapnak és példát mutatott a szerkesztőségi stábnak. Ma neki is külön köszönet jár!

Vince Mátyás,
a Napi Gazdaság alapító
főszerkesztője, 1991-1992