Szeptember 11-én, szerdán jelenti be az MNB vezetése a növekedési hitelprogram folytatását - derül ki a jegybank meghívójából.

Információink szerint az nhp folytatásával azon, kevéssé tőkeerős kkv-k felé nyílna meg az olcsó forráshoz jutás lehetősége, amelyeknek beruházási helyett inkább forgóeszköz- és egyéb finanszírozásra volna szükségük. Úgy tudjuk, az MNB felszámolna költséget az így kihelyezett tőkére, mintegy 1,5 százalékot. Ezzel és a kereskedelmi bankok kkv-hiteleinél szokásos 3,5-4,5 százalékos marzzsal számolva 5-6 százalékos kamatra kaphatnának forrást a vállalkozások, ha viszont az MNB nem számol fel díjat, ennél is olcsóbban juthatnának az nhp folytatásának pénzeihez.

Egyelőre nem sikerült senkinek megcáfolnia azokat az nhp indulásától nyilvános vélekedéseket, amelyek szerint a jelenleg futó konstrukcióra érvényes, 2+0,5 százalékban maximált, ügyfelek felé felszámítható banki marzs lényegében csak a top ügyfelek számára tette elérhetővé az olcsó hitelt, mivel a vállalati ügyfelek többsége ennél rosszabb bonitású - világított rá a Napi Gazdaság mai cikke. (Más kérdés, hogy a pénzintézeti hitelek egy részét úgy válthatták át nhp-s hitelre a bankok, hogy az új konstrukcióval alacsonyabb kamat mellett is magasabb marzsot érvényesíthetnek, mint korábban, amikor a piaci referenciakamatra sokszor csak 100−150 bázispontos felárat tudtak rápakolni.)

Az ugyanakkor tény, hogy a program kiszélesítéséhez mindenképp indokolt lenne a marzsbővítés, hiszen a kisebb, mikro- és kisvállalkozások számára ekkor válna az eddigieknél jobban elérhetővé a termék: forrásaink a már említett 3,5-4,5 százalékról szólnak.

Megoszlik ugyanakkor a banki közvélemény azzal kapcsolatban, vajon kell-e tartania magát az MNB-nek a 0 százalékon nyújtott refinanszírozási forráshoz. Egyes vélekedések szerint a pilot projekt sikere után a jegybank − főleg, ha az időbeli kiszélesítésről is döntés születik − már csak Brüsszel miatt sem teheti meg, hogy nem kér pénzt a nyújtott forrásért. Miután azonban a jegybankban fekvő pénz eddig is viszonylag visszafogottan fialt az MNB-nek, sokak szerint akár 1−1,5 százalékon kihelyezett kölcsönön is eredményt tudna felmutatni a bank, ami "legalizálná" a programot.