Mivel a híradások szalagcímeit az eurózóna adósságválsága uralta szeptember első hetében, így nem meglepő, hogy a befektetők év végi portfóliórendezésük során már egyértelműen a kedvező gazdasági adatok által is kecsegtetőbbé váló amerikai eszközök felé csoportosították át vagyonukat. A december 7-ei, szerdával végződő hét során az amerikai részvényalapok az elmúlt kilenc hétből a hetediket zárták nettó tőkebeáramlással, míg a kötvényalapok terén az amerikai papírokba fektetők 2,5 milliárdos növekménye mellett több mint 1,3 milliárd dollár távozott a globális, illetve európai kötvényekre kihegyezett alapokból az EPFR Global adatai alapján.

Kilenc hete először szenvedtek el kivonást az aranyba és egyéb nemesfémekbe fektető instrumentumok, míg az európai részvényalapokból 700 millió dollár távozott. Érdekes átrendeződés volt megfigyelhető a súlyozás terén, míg a német részvényalapokból kivont tőke mennyisége tizenhét hetes csúcsra szökött, addig a brit részvényekbe fektető eszközök február óta a legjobb hetüket zárták.

A tőkeáramlási adatok alapján a befektetők nem igazán számítottak átfogó megoldásra a hétvégi EU-csúcs előtt, ám a pénzügyi szektorra fókuszáló alapokba áramló tőkemennyiség alapján még valamelyest bíznak a politikusok elszántságában − véli Brad Durham, az EPFR Global ügyvezető igazgatója.

A hazánkat is felölelő EMEA-régió részvényeibe fektető alapokból folytatódott a tőkekivonás (május óta csupán két pluszos hét volt), ám a fejlődő piaci részvényalapok összességéből is tovább szivárgott a tőke, a legutóbbi héten azonban 154 millió dollárt vontak ki ezekből a befektetők.