Rendelkezésre áll a 30 milliárd forintos egészségügyi béremelés fedezete az idei költségvetésben - reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium és egyben cáfolta azokat az állításokat, miszerint a népegészségügyi termékadóból származó bevételt kétszer költi el a kormány. A tárca válaszából kiderül: a kormány az Egészségbiztosítási Alap összevont szakellátás előirányzatán már betervezett egy 15 milliárd forintos kiadási tételt, részben ebből valósul meg az idei bérfejlesztés.

Bár még kedden is arról beszéltek, hogy az orvosi béreket a chipszadóból emelik - ezt nem teheti a kormány, hisz pénzt már elköltötte a költségvetésben. Ugyanakkor kiderült hogy kormány a költségvetésben elrejtett 15 milliárdot a béralkura. Az NGM szerdán a Portfolio.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy a béremelése egyik fedezetet egy 15 milliárd forintos tartalék amit az Egészségbiztosítási Alap idei költségvetésben különítettek el.

A további költségeket a már ingoványosabb reformintézkedésekből szeretné kigazdálkodik az NGM. A gazdasági tárca azzal számol, hogy az egészségügyi ellátórendszer átalakításból csak az idén 15,55 milliárd forintos megtakarítás jön össze - magyarán ennyivel csökkennének a működési költségek - így az a bérekre csoportosítható át.

Ugyanakkor ez a tétele jelentős bizonytalanságot jelent, hisz a bérek kifizetésére már akkor megszületett az ígértet, amikor a reform-átalakítások megtakarításainak mértékét csak tervezték. Az NGM vörös farkat is ragasztott a közleményére, mondván a chipszadó a Egészségbiztostási Alapba folyik be így az "így közvetett módon szolgálja a többletkiadások, jelen esetben a béremelés fedezetét".