Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Siegfried Muresan, az Európai Néppárt szóvivője a BruxInfónak azt mondta csütörtökön, hogy az Európai Néppárt (EPP) vezetősége arra fogja kérni a magyar kormányfőt, hogy az Európai Bizottság által megszabott egy hónapos határidőn belül a testület jogi aggályainak figyelembevételével hozza összhangba az uniós szabályokkal a magyar felsőoktatási törvényt.

Ezt  Muresan - aki maga is tagja a néppárti frakciónak - utalt Manfred Weber, parlamenti frakcióvezetőnek a szerdai plenáris vitán elhangzott felszólalására, emlékeztetve rá, hogy az EPP számára az akadémiai, oktatási szabadság semmiféle korlátozása nem elfogadható.

Korán kezdik

A Bruxinfo szerint az Európai Néppárt elnöksége szombat reggel 8 órakor ül össze Brüsszelben Orbán Viktor társaságában, hogy megvitassa a magyar dossziékat és levonja a következtetéseket az elmúlt napok fejleményeiből, így mindenekelőtt a felsőoktatási törvény módosításáról készült jogi bizottsági szakvéleményből.

A brüsszeli portál értesülései szerint Jean-Claude Juncker nem tervezi részvételét a szombat reggeli összejövetelen, de ott lesz a pátcsaládhoz tartozó állam- és kormányfők 10 órakor kezdődő csúcstalálkozóján, ami megelőzi az Európai Tanács szombat délutáni, brexitnek szentelt ülését.

Az elnökségi ülésen az Állítsuk meg Brüsszelt nemzeti konzultáció is napirenden lesz, amit Weber a pártcsoport nevében szerdán ugyancsak bírált.

Csak a jogi út?

Orbán szerdai sajtótájékoztatóján még azt mondta, hogy nem mond le a jogi út adta lehetőségről sem a CEU, sem hasonló ügyekben, a vitát végig kívánja vinni.

"Egy ilyen méretű ország sohasem fogadhatja el a politikai megközelítést a jogival szemben" - szögezte le a miniszterelnök.

Elindult az eljárás

Az Európai Bizottság szerdán jelentette be, hogy hivatalos felszólító levelet küldött Budapestnek, elindítva ezzel a jogsértési eljárást. A bizottságnál továbbá hangsúlyozták a Bruxinfónak, hogy az általuk feltárt problémák orvoslása nem csupán kozmetikai változásokat eredményezne a módosított felsőoktatási törvényen, hanem megkérdőjelezi annak több alapelemét is. Így azt a rendelkezést is, ami (ha nem teljesül két feltétel) arra kényszerítené a CEU-t, hogy választania kelljen a magyar és az amerikai diploma kibocsátásának a joga között.

Orbán viszont úgy véli a bizottság "mintha egyre kevésbé az oktatás szabadságáról beszélne, és lényegében technikai téren emelt kifogásokat". Továbbá arra hívta fel a figyelmet, hogy a felsőoktatás szabályozása egyfelől nemzeti hatáskör, másfelől több olyan uniós tagállamról is tudomása van, ahol szerinte a magyarhoz hasonlóan, vagy annál szigorúbban szabályozzák a külföldi egyetemek működését.