Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A forint hetvenéves évfordulójára készült sorozatunk első részében a bevezetésről és egyéb érdekességekről volt szó. Most pedig azt mutatjuk be, mi a helyzet, ha megsérül a forintbankjegy vagy forintérme.

  • Sérült bankjegy: leginkább a kimosott bankjegyek sorolhatóak ide. Azokat tekintjük sérült bankjegyeknek, amelyek fizikai, kémiai vagy egyéb hatás miatt megváltoznak. Szintén sérültek azok a bankjegyek, amelyeknél a hamisítást megakadályozását célzó biztonsági elemek sérültek, például a hologramos csík nem látható vagy sérült.
  • Hiányos forintbankjegy: ha legalább 10 négyzetmilliméternél nagyobb  lyuk van rajta vagy az olyan csonka bakjegy, amelyről legalább 3 milliméter hiányzik
  • Nehezen felismerhető érme: a kopott vagy jelentősen elszíneződött érmék tartoznak ebbe a körbe, valamint azok az érmék, amelyeken nem látszik a névértékre vonatkozó jelölés vagy az érmén lévő kép. Az utóbbiakra példa a rozsdás érme.
  • Sérült érme:  az a forintérme, amely eredeti alakját elveszítette, például a köralakját elvesztette például egy erős ütés miatt.

Mi a teendő a sérült forintokkal?

A hiányos sérült forintbankjegyeket csak akkor lehet beváltani, ha a több mint a fele megvan. Ha csak az adott bankjegynek nincs meg a fele, akkor azért nem adnak pénzt, azokat a jegybank bevonja a forgalomból.

A nehezen felismerhető, valamint a sérült (hiányos, szakadt, ragasztott, szennyezett) forint bankjegyeket, illetve érméket a jegybank mellett a bankok és a porták is kötelesek beváltani. Kivéve azt az esetet, ha kétséges az adott bankjegy vagy érme valódisága, ezeket hívják hamisgyanús bankjegynek vagy érmének. (Az érméket egyébként ritkában hamisítják, mint a bankjegyeket.) Szintén nem kötelesek beváltani a szándékosan megrongált, megcsonkított (például lyukas, kettévágott érmét.)

Az ép forintokat is be lehet váltani

Ha pedig ép bankjegyekből vagy érmékből sok felhalmozódott, azokat is be lehet váltani. A vonatkozó szabályok alapján ezért pénzt kérhetnek a bankok és a posták. Bankjegyeknél maximum a teljes összeg 5 százalékát lehet elkérni a váltásért, érmék esetében pedig maximum 10 százalékot lehet felszámítani.

Az idén azonban a postákon változás történt: május 5-től a lakossági ügyfelek 200 ezer forint összérték alatt maximum 10 darab nagycímletű bankjegyet (20 ezres és 10 ezres) legfeljebb 30 darab kisebb címletű bankjegyre cserélhetnek ingyen. Emellett, maximum 4 ezer értékű bankjegyért maximum 20 darab érmét (kizárólag 200 forintos és/vagy 100 forintos érme) adnak ingyen.

Ha tetszett a cikk, a Bukszát szeretheti a Facebookon is.