Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ellenzék által hevesen bírált változtatás kimondja, hogy az orosz és a magyar kijelölt szervezetek és alvállalkozóik által kötött szerződésekben szereplő üzleti és műszaki adatok, valamint a megvalósítási megállapodások és az egyezmény előkészítésével kapcsolatos, a döntéseket megalapozó adatok a keletkezésüktől számított harminc évig közérdekű adatként nem ismerhetők meg.

A Fidesz szerint a paksi bővítés az energiabiztonságot szolgálja, így az egész ország ellen való a projekt támadása, a titkosítás pedig a többi közt nemzetbiztonsági okokkal magyarázható. Az MSZP viszont minden idők legnagyobb korrupciós ügyének minősítette a beruházást. A Jobbik úgy látja, hogy "jó cél érdekében is lehet hatalmas pénzt lopni", az LMP pedig "a hazaárulás minősített esetének" nevezte az adatok harminc évre szóló titkosítását.

Szelényi: A börtönt akarják elkerülni a kormánytagok Paks2 titkosításával

Paks2 építése során több száz milliárd forintot lophatnak el az építkezésben érintett fideszes haverok. Ha a pénzek elköltéséről 30 évig semmit sem lehet tudni, azzal az érintett politikai szereplők elkerülhetik a jogi felelősségre vonást - írja közleményében Szelényi Zsuzsanna  az Együtt országgyűlési képviselő. Orbán Viktor és kormánya néhány órával a törvényalkotási bizottság ülése előtt terjesztette be azt a módosítást, mely szerint nem 15, hanem 30 évre titkosítanák a paksi atomerőmű építkezés részleteit, szerződéseit, megalapozó tanulmányait. Vagyis gyakorlatilag a Paks2-vel kapcsolatos összes dokumentációt. Ez a botrányos lépés azt célozza, hogy a szakértők, az ellenzéki pártok és az állampolgárok ne tudhassanak meg semmit a beruházás legfontosabb elemeiről, ne tudják ellenőrizni ezt a hatalmas építkezést.

A Paks2 beruházás folyamatos ellenőrzése - a közpénzek elköltésének és a közbeszerzések lebonyolításának ellenőrzésén keresztül - nyilvánvaló közérdek, ami az ország érdekeit szolgálja. Mindezt még a Fidesz Alaptörvénye is rögzíti: "mindenkinek joga van személyes adatai védelméhez, valamint a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez." A Paks2 építésének esetében több ezer milliárd forintnyi közpénz elköltéséről van szó. Semmi nem indokolja, hogy a beruházás minden fontos részletét akár csak egy évre is titkosítsák, a 30 év pedig végképp indokolhatatlan.

Magyarország érdeke a Paks2 beruházás leállítása, mert az évtizedekre orosz függésbe taszítja az országot, ráadásul a befektetés soha nem fogja megérni a magyar embereknek.