Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az írás szerint a problémát az okozza, hogy az állam által adott Erzsébet-utalvány természetbeli juttatás. Ez után pedig személyi jövedelemadót kell a kedvezményezettnek bevallania és megfizetnie.

Ugyan van lehetőség arra, hogy adómentes legyen az Erzsébet-utalvány, ám ez csak a munkáltató által adott utalványokra, illetve a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeknek, fiatal felnőttnek Erzsébet-utalvány formájában nyújtott természetbeni támogatásra igaz.

Az átlátszó.hu Így írnánk mi elnevezésű blogja szerint, hogy sem a nyugdíjasokra vonatkozó speciális, sem minden, az állam által adott Erzsébet-utalványra vonatkozó általános kivételt nem ismer a személyi jövedelemadó rendszere. Amennyiben pedig ez így marad, úgy több millió nyugdíjas kényszeríthetnek adóbevallásra.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy jókora összegbe kerül az adófizetőknek, hogy Orbán Viktor miniszterelnök idén is levelet küld a nyugdíjasoknak, amelyet a tízezer forintos Erzsébet-utalvánnyal együtt kapnak meg. Számításaik szerint ez közel 170-180 millió forintos plusz kiadást jelent.

Update!

Az NGM ma végül tiszta vizet öntött a pohárba és közölte, hogy a decemberben minden nyugdíjasnak járó 10 ezer forint értékű Erzsébet utalvány közterheit - a személyi jövedelemadóról szóló törvény 69. paragrafus (5) bekezdése értelmében - az állam fizeti meg, és az adóhatósággal szembeni elszámolás is az államot terheli.

A nyugdíjasoknak tehát csak el kell költeniük az utalványokat, más teendőjük nincs - írja a szaktárca.