Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Májusban az államháztartás 98,7 milliárd forintos többlettel zárt, így az öthavi hiány 511,1 milliárd forintra csökkent, ami az éves terv 58,3 százaléka. A május általában deficites, de komoly kivétel volt az elmúlt év, amikor is egyszeri uniós bevételek miatt az egyhavi többlet 269,4 milliárd forint volt. Az idei 99 milliárdos szufficit is kisebb részben egyszeri hatásoknak köszönhető: a május elseje miatt a múlt havi szociális kiadásokból 37 milliárd forintot már áprilisban kifizettek. A költségvetési folyamatok miatt így az NGM-ben nem aggódnak, és az év végi hiánycél tartását nem veszélyezteti semmi.

Jól teljesít a költségvetés bevételi oldala, hisz mind a cégek, mind a magánszemélyek, illetve fogyasztási adók magasabbak voltak a tavalyinál - mondta Banai Péter Benő, a az NGM költségvetési államtitkára a tárca tájékoztatóján. Az államháztartás öthavi bevételei a tavalyi 6424,8 milliárd forintról, 6452,6 milliárdra emelkedtek. Szembetűnő a növekedés az áfabevételeknél: a tavalyi 1144,5 milliárd forinttal szemben az idei első öt hónapban 1228,4 milliárd folyt be.

Negyvenmilliárd forintos többlet alakult ki az szja-bevételeknél, az idén már 706,5 milliárd forintot fizettek be a munkavállalók. A kiadások ezzel párhuzamosan 7106,5 milliárdról, 6963,7 milliárdra csökkentek. A társadalombiztatási bevételek is magasabbak az időarányosan elvárhatónál - köszönhetően a gyorsabb béremelkedésnek. A kiadások egyetlen soron nőttek látványosan: az uniós támogatásokhoz kapcsolódó kiadásokra tavaly 700 milliárd forintot fizettek ki, ez az összeg az idén májusban már elérte a 890 milliárd forintot A kamatkiadások 494,6 milliárd forintról 445,4 milliárd forintra csökkentek.

Mehet a jövő a 2016-os költségvetés

A parlament várhatóan holnap szavaz a 2016-os költségvetés elfogadásáról, miután a Költségvetési Tanács nem emelt vétót a törvényjavaslattal szemben. Az eredeti javaslathoz képest nem változott jelentősen a tervezet - ám az Országvédelmi Alap 100 milliárdos kerete 70 milliárd forintra csökkent. Ebből a 30 milliárdból fedezik a bankadó-kedvezmény miatt kieső 10 milliárd forintot, illetve a vita során felmerült többletkiadásokat. Ezek közül kiemelkedik az a 12 milliárdos tétel, amit a hazai kkv-k támogatására lehet majd fordítani. Orbán Gábor, az NGM adó- és pénzügypolitikai államtitkára szerint bankok vélhetően nem tudják majd 2016-ban kihasználni a teljes tízmilliárd forintos adókedvezmény keretet, erre inkább következő években kerülhet sor. Az adókedvezményt a pénzintézetek a hitelállomány növekedése esetében tudják igénybe venni, ez inkább egy ösztönző eszköz - vélekedett a Orbán Gábor.

Dönteni kell a kerítés építéséről

Banai Péter kérdésre elmondta, hogy a kormány várhatóan szerdán dönt a déli határon felépítendő kerítés költségvetési kérdéseiről. A kerítésre fordítandó húszmilliárdos keretösszeget a költségvetési államtitkár nem kommentálta, mondván, azok sajtóhírek - igaz, nem is cáfolta azokat. A tervek szerint a költségvetés tartalékából különítik el a kerítés építéshez szükséges pénzt. A tartalékban 61 milliárd forint maradt az első félévi 39 milliárdos költés után. Igaz, a kormány már döntött olyan kiadásokról, amelyek még nem nyilvánosak. (A tartalékból az első félévben csak 40 milliárdot költhet a kormány, de miután ez a keret kiürült, a kormány egyes kiadások második félévre halasztásáról döntött..) A tartalékban található 60 milliárdon túl lehetséges még az elmúlt évi maradványokból is átcsoportosítani pénzeket akár a kerítésépítésre, vagyis csak a határkerítés miatt nem kell formálisan a költségvetést módosítani - mondta Banai Péter Benő.

Újra kezdődik a vita a BKV/BKK finanszírozásról

A BKV/BKK támogatása az idei 24 milliárd forintról 18 milliárd forintra csökken, 2017-2018-ban további három-három milliárd forinttal csökkenhet a folyó támogatás. Idén az állam 52,3 milliárd forintnyi BKV-hitelt vesz át az állam. Az 2-es metró kocsiparkjának cseréjét a kormány utólag bevonta az uniós finanszírozásba - így kormányzati és az önkormányzati önrészt ez az összeg kiválhatja -, vagyis ezen a soron is bevétel keletkezik a fővárosi önkormányzatnál. A kormány és a főváros így 19,9 milliárd forint többletbevételen osztozik, ez a egyszeri bevétel, illetve BKV adósságának átvállalása már együttesen indokolja a közvetlen folyó finanszírozás csökkentését a kormány szerint. A BKV/BKK támogatásának csökkentését a múlt héten Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, amire Tarlós István egy rendkívüli sajtótájékoztatón értetetlenségét fejezte ki, s jelezte, hogy a miniszterelnökkel szeretne erről konzultálni.

Mikor lesz devizakötvény?

Nyitva kell tartani, a magyar állam devizakötvény-kibocsátását 2016-ban, hiszen 5,5 milliárd eurónyi hitel és kötvény jár le - hangzott el a sajtótájékoztatón.  A kötvénykibocsátás egy lehetőség, ha lesz is, akkor is inkább egzotikusabb piacokat célozhat az állami adósságkezelő a déli és keleti nyitás jegyében - vagyis nem a klasszikus dollár és eurórelációban gondolkodik az NGM. Ha lesz is egyáltalán devizakibocsátás, akkor sem kell arra számítani, hogy tavalyi három milliárd eurót meghaladó csomagot értékesítene az adósságkezelő - mondta Orbán Gábor.