Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vaquer, aki az Európai Nyílt Társadalom Kezdeményezés igazgatója is egyeben, kijelentette: az alapítványok nem finanszírozzák a Szicíliai-szorosban tevékenykedő civil szervezeteket; sem az Orvosok határok nélkül (MSF) olaszországi szervezetét, sem a máltai székhelyű Migration Offshore Aid Stationt (MOAS) nem támogatják, továbbá nem finanszíroznak bajba jutott migránsokat felkutató és kimentő tengeri akciókat sem - tette hozzá.

A már Európában lévő migránsokkal foglalkozunk, integrációjukkal, az emberi jogok tiszteletben tartásával, befogadásukkal - jelentette ki, aláhúzva, hogy az alapítványok inkább Kelet-Európában vannak jelen, mint Olaszországban. Az alapítványok projektjeire fordított összeget világszinten évi 800 millió dollárban határozta meg.

A Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség, valamint a szicíliai Catania ügyészsége is úgy nyilatkozott, hogy a Földközi-tengeri mentésben közreműködő civil szervezetek egy része líbiai területi vizeken veszi fedélzetre az embereket, s ezzel az embercsempészeknek kedveznek. Carmelo Zuccaro olasz ügyész korábban a La Stampának bizonyítékokról beszélt az embercsempészek és egyes civil szervezetek közötti közvetlen kapcsolattartásról, és a szervezetek támogatói között Soros Györgyöt is megnevezte.

Jordi Vaquer "őrültségnek" nevezte a vádat, miszerint arra bátorítanák az embereket, hogy Európába induljanak. Megjegyezte: aki ismeri az országokat, ahonnan az emberek menekülnek, tudja, hogy nincsen szükségük bátorításra. "A menekültek, akiknek Görögországban segítünk, nem rögtönöznek, terveik vannak és tudják, hova akarnak menni, mozgásuk nem a civil szervezetektől függ.(...) Minket pedig beleillesztenek egy összeesküvés-elméletbe azok, akik állandóan globális destabilizáló hálózatot keresnek" - magyarázta az igazgató.