Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rendkívüli időket élünk, a globális válság új szakaszát éljük meg. Mi magyarok 2010 óta új világot indítottuk, hisz a kormány konszolidálta a 2010-es költségvetés hét százalékos hiányát. 2011-ben egy különleges költségvetési év alakult ki, hisz a kormány döntései után soha nem látott mértékben tért el egymástól az államháztartás folyó és eredményszemléletű hiánya, a magánpénztári pénzeknek köszönhetően - mondta Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter a költségvetési bizottságban tartott meghallgatáson.

Mint ismert, a  folyó hiány a GDP 6,2 százaléka lett, ám a magánpénztárak vagyonának, mint egyszeri tételnek köszönhetően az eredményszemléletű egyenleg a GDP 3 százalékát meghaladó többletet mutat. Az egyszeri tételektől megtisztított hiány a GDP 2,94 százaléka alatt teljesült. Ez egy kézben tartott, feszes stabil költségvetés - fogalmazott Matolcsy, aki szerint az egyszeri tételek mögött az áfa-visszafizetések 250 milliárdos tétele, vagy a Mol 500 milliárdos megvásárlása áll.

Ugyancsak egyszeri tételnek számolja Matolcsy a MÁV 50, a megyei önkormányzatok 196 milliárdos konszolidálását, valamint a Magyar Fejlesztési Bank 120 milliárdos tőkeemelését is. Így lesz a 6,2 százalékos folyó hiányból 2,8 százalékos deficit. Év közben a kormány egyszer 250 milliárdos zárolást hajtott végre, illetve 100 milliárdos csomagot fogadott el szeptemberben - így lett a hiány 1734 milliárd forint.

Az egykulcsos adó megmozgatta a férfiak és nők fantáziáját

Matolcsy a jövőről szólva elmondta, hogy a Széll Kálmán terv 83 százaléka idén már teljesül - így lehet az idei költségvetés hiánya a GDP 2,5 százaléka. Jelentős tartalékok vannak a büdzsében: az általános tartalékon felül 320 milliárdnyi tartalék van még a költségvetésben. (Matolcsy nem említette, hogy a tartalékokat már zárolták, ugyanis másként nem tudták ellentételezni a büdzsében azt a kieső bevételt, amit a GDP-növekedési prognózis 1,5-ről 0,5 százalékra való csökkentésből ered.)

Az egykulcsos adónak hála, már 2011-ben nőtt a foglalkoztatás, fehéredett a gazdaság és nőtt az "adótisztesség" - mondta a szaktárca vezetője. Még nincsenek egyértelmű adatok, de az egykulcsos adórendszernek köszönhetően úgy tűnik, hogy nőtt a népszaporulat is - tette hozzá Matolcsy. Szekeres Imre (MSZP) fölhívta Matolcsy figyelmét, hogy a tudomány mai állása szerint egy gyermek megszületéséig a fogantatástól kilenc hónapnak kell eltelnie - így kissé elhamarkodott dolog a 2011 második félévi születési adatokból túl messzemenő következtetést levonni. Matolcsy megköszönte a tájékoztatást, ám hozzátette, hogy ezzel a szabállyal ő is tisztában van, hisz két gyermek apja. Matolcsy szerint már 2010 nyarán megmozgatta a magyar családokban a férfiak és a nők fantáziáját az egykulcsos adó ígérete.

Vágó szépen kérte, hogy Matolcsy mondjon le

Szekeres Imre, szocialista képviselő az áfaemelés és a progresszív adórendszer visszavonását, valamint a Költségvetési Tanács eredeti állapotban való visszaállítását is kérte. Vágó Gábor, az LMP képviselője arra emlékeztette Matolcsyt, hogy az NGM adatai szerint 404 milliárdos lyukat ütött a büdzsén. Az ellenzéki képviselő arra is emlékeztette Matolcsyt, hogy nincs már jobboldalon sem nívós közgazdász, aki nem bírálná a kormány gazdaságpolitikáját vagy az egykulcsos adót. Vágó szerint fordulatra van szükség, ezért azt kérdezte "Lemond végre a miniszteri posztról?"

Módosítják a jegybanktörvényt

A kormány kész a jegybanktörvény módosítására az EU kérésének megfelelően - mondta Matolcsy György -, így kikerül a jogszabályból az az évtizedes gyakorlat, hogy a monetáris tanács ülésén a kormány képviselője részt vehet tanácskozási jogkörrel. Ugyancsak módosítja a kormány az alkotmányt életbe léptető átmeneti törvényt - amiből törlik a PSZÁF-MNB lépéseinek összevonásának lehetőségét - mondta Matolcsy. A Költségvetési Tanácsot a kormány példátlan módon megerősítette, hisz a KT egyetértése nélkül nem lehet a költségvetést a parlament elé terjeszteni.