A miniszterelnök szerint vasárnap - amikor helyére emelték a köztéri alkotást - a kormány eleget tett kötelességének, amellyel "az alkotmányos rendnek, az egykori áldozatoknak és ma élő magyaroknak tartozunk".

Az emlékmű "mindannyiunkat arra emlékeztet, hogy hazánk függetlenségének elvesztése tragikus következményekkel járt", sok százezer ember életét követelte, és további millióknak okozott tengernyi szenvedést - írta Orbán Viktor, emlékeztetve, hogy 1944. március 19-től 1991-ig Magyarország területén folyamatosan állomásoztak megszálló csapatok.

"A megszállás hosszú évtizedei alatt olyan szörnyű dolgok történtek Magyarországgal és a magyar állam polgáraival, amelyek függetlenségünk és nemzeti önrendelkezésünk megléte esetén sohasem következhettek volna be" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Gyermekeinket és unokáinkat arra figyelmeztetjük - folytatta -, hogyha szabad, békés, boldog életet akarnak, ha a Magyarországon élő emberek közötti egyetértést kívánják, és ha az elődök által fölhalmozott értékek fennmaradását fontosnak tartják, mindenekelőtt Magyarország függetlenségét és önrendelkezését kell megvédeniük, megtartaniuk, és ha a szükség úgy hozza, visszaszerezniük. "Legyen ez mindannyiunk számára egyszerre tanulság, intelem és parancsolat" - zárta nyilatkozatát a kormányfő.

A Szabadság téri emlékmű elemeit vasárnap reggelre emelték be a helyükre, emiatt civilek és ellenzéki politikusok is tiltakoztak. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn közölte, hogy nem tartanak avatóünnepséget, amit azzal indokolt, hogy a kormány tiszteletben tartja az elmúlt néhány hét társadalmi vitáit, megszólalásait, az emlékművet sérelmezők fájdalmát, "félreértéseit".