Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem tudja a kormány, hogy pontosan hogyan fog hatni a megyei autópálya-matrica bevezetése, illetve a körgyűrűk fizetőssé tétele - mondta Orbán Viktor. A most kitalált rendszer egy olyan szisztéma, amelynek az előnyeit a magyarok élvezik, az átutazók nem. "A magyarokat megvédjük, a bevételeket növeljük" - mondta a kormányfő az állami rádióban elhangzott péntek reggeli szokásos interjújában. A kötelező fizetés és a megyei matricák bevezetése együtt jó hír mindenkinek - tette hozzá.

Orbán szerint komoly eredmény, hogy nem az agglomerációt adóztatják meg, hanem a sztrádadíjat emelik. A költségvetésnek minden fillérre szüksége van - miközben jó gazdasági hírekről beszélünk -, de a büdzsé így is hiánnyal tervez. A GDP 2,4-2,6 százalékára rúghat a 2015-ös hiány - ezért is szükség van a többletbevételekre - mondta Orbán Viktor.

Az M0-s északi szektorának hídja, a Megyeri-híd viszont ingyenes maradhat - erről szerdán dönthet a kormány.

Mindenhonnan jöjjön a gáz

Személyes stratégiájának nevezte a kormányfő, hogy minden szomszédos országból érkezzen csővezeték Magyarországra, hisz volt már az ukrán válság miatt gázkrízis Közép-Európában, s ezzel szemben védekezni kell, ezért elementáris nemzeti érdeknek nevezte, hogy gáz Ukrajnát kikerülve is érkezzen Magyarországra.

Kifejtette, hogy január 1-jén üzembe lép a szlovák-magyar gázvezeték, ami az első lehetőség, de a cső mérete miatt csak részleges megoldás, délről, Szerbia felől is szükség van ellátásra.

A szomszédos országokkal való összeköttetésekre utalva a miniszterelnök kijelentette: lassan eljutunk oda, hogy Magyarország polgárai, családjai, háztartásai energiabiztonságban vannak.