Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Nincsenek váratlan költések, előre tervezett forgatókönyv szerint haladunk. A 110 milliárd forintos zárolás alapját az adta, hogy van néhány olyan tétel, amelyről 2013 decemberében, amikor elfogadtuk az idei költségvetést, nem döntöttünk vagy nem láttuk előre. Az egyik ilyen a közmunkaprogram erősítése, folytatása, 47 milliárd forinttal megemeltük a közmunkára szánt idei keretet.

A másik ilyen döntés, hogy vagyonpolitikai eszközök átvételéről döntött a kormány, tehát a közellátás, a közszférának az ellátásában szerepet játszó kommunális cégeknél vásárlások történtek - Főgáz, Antenna Hungária megvásárlása -, ezeknek a fedezetét biztosítanunk kell, ez is indokolja az óvatosságot. A tartalékból erre áll rendelkezésre, de ha van egy zárolás, akkor biztonságosabban tudjuk év végéig a 2,9 százalékos hiánycélt teljesíteni. Az uniós kérdések is ebbe a körbe tartozhatnak, van néhány olyan kötelezettségszegési eljárás, ahol még nincs meg az EU döntése. Ha meglesz, elképzelhető, hogy átmenetileg a hazai költségvetésnek kell finanszíroznia uniós programokat, ennek a fedezetét szintén biztosítanunk kell. Tehát egy biztonsági megoldásként döntöttünk arról, hogy zárolunk egyes tételeket, ezek szerencsére nem érintik a lakosságot, a vállalkozásokat, az önkormányzatokat, a családokat, ebből a szempontból a kormány saját magán takarékoskodott. Hozzátettük, hogy figyeljük a folyamatokat, ha október-november táján úgy látjuk, nem indokolt a zárolás fenntartása, akkor felül fogjuk vizsgálni" - mondta Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: "folyamatosan nyújtjuk be a számlákat, jelentős lemaradásban van Brüsszel, bármilyen furcsa az Európai Unió költségvetése is időnként zavarba kerül vagy hiánnyal küszködik. Már a számlák kifizetése is átlagosan a három-négy hónapos kategóriába csúszott, de vannak ennél hosszabb ideje ki nem fizetett számlái az Európai Bizottságnak. Mi 89 milliárd forintnyi számlát adtunk le, várjuk ezeknek kifizetését."

"Most úgy látjuk, további zárolásra nem lesz szükség. Az EU-ban történtekre nem tudok garanciát vállalni, sokszor furcsa döntések születnek - jövedéki adó -, azt nem tudom megjósolni, de ha még egy-két elmarasztalás lesz is korábbi pályázati döntésekért, kiírásért vagy a pályázati pénzek felhasználásáért, még akkor sem kell arra készülni, hogy további zárolások lesznek" - jelentette ki Varga Mihály.


A Varga Mihállyal készült beszélgetés 18 órától hallgatható meg az InfoRádió Aréna című műsorában.