Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2018-as költségvetés terveit a hónap végén tervezi benyújtani a kormány, ám egy nagyon fontos tervezés közbeni anyagot szerzett meg most az Index. Ebből kiderül, hogy az NGM 2018-ra 3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol az idei 2,4 százalék után - ráadásul a három százalékos hiánycélba még közel sem számoltak bele mindent.

A költségvetés tervezése során normális, hogy a tárcák igényei messze meghaladják a költségvetési kereteket, így a következő hetekben vélhetően radikálisan csökken majd a tervezett deficit. Mindenesetre nincs jó üzenete a tervezet kikerülésének, hisz a következő három hétben arról mehetnek majd a találgatások, hogy a kormány valóban elengedi-e a 2018-as választási költségvetés hiányát.

Az Index anyaga szerint a kormány továbbra is 4,3 százalékos (!) gazdasági növekedéssel számol 2018-ra, ám 2017 áprilisában, a várható infláció mértékét viszont 3,1 százalékról 2,9 százalékra mérsékelték - ami minimális tervezési tartalékot keletkezett. A gond a bevételi oldalon van, a növekvő gazdaság az adóbevételeket 1109 milliárd forinttal lesznek magasabbak, ám az egyszeri bevételek - földárverések, növekedési adóhitel - kiesésével és az időközben elfogadott adócsökkentések miatt az adóbevételek növekedése nem tart lépést a kiadások bővülésével.

Nem teljesülnek a konvergenciaprogram vállalásai?

Mindez azért gond, mert a 2016-ban az Európai Bizottságnak beadott konvergenciaprogramban 2018-ra a GDP 1,8 százalékának megfelelő hiányt ígért Magyarország 2018-ra. Ehhez viszont 484 milliárd forintot kellene valahonnan spórolnia vagy valamiből összeszednie a kormánynak. Az előterjesztés szerint az elmúlt évek tapasztalatai szerint a tárcák több százmilliárd forintos nagyságú extra igénnyel fognak fellépni. A dokumentum egyik táblázatából pedig látszik, hogy a legtöbb minisztérium már most pár tíz- vagy pár százmilliárddal többet szeretne, mint amennyit szánnak nekik.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma például több mint 920 milliárd forinttal több pénzt szeretne kapni, míg a Miniszterelnökség 208 milliárddal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pedig 327 millióval szeretne többet költeni. A minisztériumok és egyéb állami szervek összesen 2064,9 milliárd forinttal nyúlnának tovább, mint ahogy a takarót szabná az NGM - bár ez a tervezés ezen időszakában teljesen megszokott dolog. Az NGM e számokat azért mutatja be a kormánynak, hogy szembesítse a tárcákat teljesíthetetlen követeléseikkel.

Így spórolnának

Az NGM számításai szerint beruházások 15 százalékos csökkentésével 150 milliárdot, vagyonértékesítéssel , erők eladásával, privatizációval 10-30 milliárdot, gazdaságfehérítő intézkedésekkel (e-számla) 70 milliárd forintot lehetne például spórolni - így összesen 334-364 milliárdos hiánycsökkentés lehetne elérni, ám ez ami még mindig nem elég ahhoz, hogy a kormány teljesítse azt a hiánycélt, amit a konvergencia programban ígért, de kikerülne azért a kormány a veszélyzónából - írja az Index.

Megszólalt az NGM

A hangzatos "Félrevezető információkat közölt az Index a 2018-as költségvetésről" című közleményében reagált az NGM az Index cikkére, ám ténybeli cáfolatok nélkül:
"Az Index által a költségvetésről ma megjelentetett írás téves és valótlan információkat tartalmaz: a következő évi költségvetésben folytatódnak a kormány által eldöntött béremelések, csökkennek a munkát terhelő adók, és az ideinél nagyobb mértékben emelkednek a nyugdíjak. A kormány a folytatódó gazdasági növekedés mellett a bevételek növekedésével kalkulál, így minden tervezett kormányzati intézkedés fedezete biztosított lesz. Felhívjuk a figyelmet, hogy az Index által nyilvánosságra hozott dokumentum már csak a fentiek miatt sem tekinthető a kormány álláspontjának."
Az Index cikke ezzel szemben nem állította, hogy ne folytatódna a növekedés, a bérelemelkedés vagy épp a költségvetési bevételek növekedése. A cikk arról szólt, hogy az NGM - és nem a kormány -  a tervezet jelen állapotában 3 százalékos államháztartási hiánnyal számol - erre a kérdésre nem tér ki az NGM közleménye.