Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A "kihalás" veszélye fenyegeti a házi gyermekorvosi szakmát, a házi gyermekorvosok átlagéletkora 59 év, a praktizálók 46 százaléka hatvan év feletti, 140 orvos már a hetvenedik születésnapját is megünnepelte, kilenc házi gyermekorvos pedig 80 évesnél is idősebb.  Összesen 1498 házi gyermekorvosi praxis működik az országban, ebből 500 esetében 50 és 60 év közötti az orvos. Az utánpótlás nem megfelelő, így néhány éven belül több száz praxis szűnhet meg.  Póta György a lapnak kifejtette, a gyerekorvos nélkül maradt körzetekből a szülők vagy távolabb településekre kénytelen átjelentkezni, vagy vegyes praxisba viszik a gyereket, ám a főként felnőtteket ellátó orvosoknak nem mindig van meg a kompetenciájuk például a csecsemők ellátásához.

Megfelelő gyerekgyógyászati ellátás nélkül rosszabbak a gyerekek egészséges életre vonatkozó kilátásai, s bár a gyerekek a kötelező oltásokat megkapják, az ajánlottakat nem feltétlenül, aminek évtizedekre nyúló hatásai lesznek.

A szakember szerint az a szülő, aki megteheti, inkább fizet az ellátásért, ha az helyben van, de egyelőre kevés a házi gyermekorvosi magánrendelő is.