Megtámadták a bíróságon az olimpiai és a városligeti népszavazást

Közösen kampányolnak és gyűjtenek aláírást az olimpiai és a városligeti népszavazás kezdeményezői. Az aláírásgyűjtés azonban még nem indulhat, valaki megtámadta a bíróságon - írta az Index.
Napi.hu, 2016. január 5. kedd, 09:51

December közepén hagyta jóvá a fővárosi választási bizottság, hogy a 2024-es olimpiáról és a Városliget sorsáról is szavazhatnak a budapestiek. A Városliget sorsáról Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere nyújtotta be a kérdést, míg az olimpia megrendezéséről Erdélyi Katalin, az Átlátszó újságírója.

A két kezdeményező együttműködési megállapodást kötött egymással - mondta az Indexnek Erdélyi. Közösen kampányolnak, gyűjtenek aláírást és közös pénzből is költenek minderre.

Egyetlen akadály van már csak a népszavazás előtt. A választási bizottság döntését megtámadták a bíróságon. A bíróságnak heteken belül döntenie kell, és ha jóváhagyja a döntést, a kezdeményezők számításai szerint január végén indulhat az aláírásgyűjtés.

Az olimpiáról ezt a kérdést nyújtották be: Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?

A Városligetről pedig ez a kérdés: Egyetért-e Ön azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?

Ha sikerül összegyűjteni 140 ezer aláírást, akkor a budapesti választópolgárok nyilváníthatnak véleményt a kérdésekről - írta a portál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .