Az elmúlt hetekben az államadósság alakulásában nyugalom volt, a mutató stagnált. A múlt héten viszont az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. adatai szerint 190 milliárd forinttal nőtt a költségvetés bruttó adóssága, így az elérte a 24 716,6 milliárd forintot, vagyis január óta az adósság 2718 milliárd forinttal emelkedett. Az államadósság tetemes részét a költségvetés adóssága teszi ki - erről hetente közöl adatokat az ÁKK, a teljes államadósságról a MNB viszont csak negyedévente nyilatkozik.

A költségvetés bruttó adóssága tehát ezzel a múlt hét végén elérte a GDP 81,2 százalékát. A csúcs az idén 83,3 százalék volt, januárban viszont még csak 75,7 százalékon állt a mutató. Az alaptörvény és a költségvetési szabályok szerint évről-évre, hacsak hajszállal is, de csökkenteni kell a GDP-arányos adósságot. Idén a gazdaság növekedése meghaladhatja a három százalékot, ami azt is jelentheti, hogy elvileg a GDP-arányos adósság csökkentése nem kellene, hogy komoly akadályokba ütközzön, annak ellenére, hogy tavaly december utolsó napjaira mesterséges eszközökkel nyomták mélybe az adósságmutatót.

A forint is segít

Az elmúlt napokban erősödött a forint, igaz az euró árfolyama még így sem éri el a tavaly decemberi 296,91 forintot, a forinterősödés azonban így hozzárjátult a devizaadósság csökkentéséhez. További forinterősödésnek azonban egyelőre nem látni a terét, sőt, ha az MNB esetleg tovább vág az alapkamatán, akkor akár gyengülhet is a hazai deviza, ami azt is jelenti, hogy így innen nem várhat plusz segítséget az ÁKK.

Kép: Napi.hu

Az államadósság-kezelőnél és a Nemzetgazdasági Minisztériumban ennek ellenére biztosak abban, hogy december 31./december 31. alapon sikerül csökkenteni az államadósságot. Komoly reményeket fűznek a november végén esedékes 2 milliárd eurós törlesztetéshez. Ez még a 2008-as IMF/EU hitelcsomag utolsó előtti törlesztőrészlete, ami nominális adósságot 600-630 milliárd forinttal, azaz közel a GDP 2 százalékával csökkentheti az adósságot. Viszont még ekkor is nagyon messze leszünk a január eleji 75,7 százalékos szinttől.

A novemberi törlesztés az Európai Bizottságnak megy, a hitel IMF-es részét a kormány már 2013 augusztusában előtörlesztette. Az Európai Bizottság felé a novemberi törlesztés után már csak 1,5 milliárd eurónyi tartozás marad - azt csak 2016 második negyedében kell törleszteni. Jövő februárban a magyar államnak lesz egy 1,5 milliárd dolláros lejárata, ennek ellenére hosszú évek után először nem tervez az ÁKK 2015-re devizakötvény kibocsátást, így csökkentenék az államadósság devizaarányát.