Áprilisban a kivitel értéke 7,7 milliárd euró (2302 milliárd forint), a behozatalé 7,2 milliárd euró (2153 milliárd forint) volt. Euróban kifejezve az export 8,8, az import 9,7 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A külkereskedelmi mérleg többlete 16 millió euróval csökkent 2014. áprilishoz viszonyítva, és 497 millió eurót tett ki. (Az egyenleg értéke 37 millió euróval alacsonyabb az első becslésben közölt 534 millió eurónál.)

A gépek és szállítóeszközök volumene kivitelben 12, a behozatalban 11 százalékkal nőtt. A hazai autógyártás további fellendüléséhez, az új modellek gyártásához kapcsolódóan az árufőcsoport átlaga körüli bővülés jellemezte az általános rendeltetésű ipari gépek, illetve az energiafejlesztő gépek behozatalát. A közúti járművek kivitele közel harmadával bővült, legfőképp az egyesült államokbeli és a német relációnak köszönhetően. Az egyéb szállítóeszközök importja - részben a nagyobb értékű egyszeri behozatalok eredményeként - mintegy 80 százalékkal, a villamos gépek, villamos készülékek és műszerek mindkét irányú forgalma több mint tizedével nőtt.

A feldolgozott termékek exportja 4,2, az importé 6,9 százalékkal emelkedett. Az árufőcsoportban jelentős részesedésű gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek importja több mint negyedével, exportja több mint 10 százalékkal nőtt, nagyobbrészt az új hazai elosztóközpontok működéséből adódóan. Az autóiparhoz kapcsolódóan a gumigyártmány, illetve a bútor és bútorelem mindkét irányú forgalma több mint tizedével bővült. A lakossági fogyasztáshoz köthetően a ruházati cikkek és öltözékkiegészítők, továbbá a lábbelik importvolumene több mint tizedével, az úti felszerelés, kézitáska behozatalának volumene közel 50 százalékkal nőtt. Bővülő exportvolumen jellemezte az illóolaj, illat- és tisztítószereket (jórészt a belföldi gyártású illatanyag-keverékek kiviteléből adódóan), valamint és az egyéb vegyi anyagokat és termékeket (többségében növényvédő szereket).

Az energiahordozók importvolumene 12 százalékkal volt több. Az importforgalom egyharmadát adó természetes és mesterséges gáz behozatala - az előző hónapokhoz hasonlóan - erőteljesen, mintegy kétötödével csökkent. A fő volumenhordozó kőolaj és kőolajtermék importvolumene ugyanakkor - a forintárak nagyarányú csökkenése mellett - csaknem 50 százalékkal nőtt. A villamos energia, valamint a csekély részarányú szén, koksz és brikett behozatalát két számjegyű növekedés jellemezte.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 6,0, az importé 2,4 százalékkal nőtt. A gabona és gabonakészítmény kivitele több mint másfélszeresére emelkedett, a tavaly áprilisi alacsony bázisszinthez viszonyítva. Ezen belül a kukoricakiszállítások értéke nőtt a legnagyobb mértékben, de jelentős volt az árpa kivitelének növekménye is. Számottevően nőtt az állati takarmány, azonfelül a - hazai gyártókapacitások felfutása miatt - az egyéb, táplálkozásra alkalmas termék és készítmény mindkét irányú forgalma. Ezzel szemben jelentősen csökkent a hús és húskészítmény, a kávé, tea, kakaó, fűszer exportja és importja, illetőleg a kisebb részarányú dohány és dohányáru kivitele.

Az első négy hónapban a kivitel értéke 29,9 milliárd euró (9197 milliárd forint), a behozatalé 27,0 milliárd euró (8280 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 3,0 milliárd eurót (916 milliárd forintot) tett ki, ami 515 millió euróval több az előző év azonos időszakinál.