Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Országgyűlés hétfőn 313 igen szavazattal, 5 tartózkodás mellett fogadta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter erről szóló előterjesztését, a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény módosítását. Ennek alapján továbbra is a szülőnek kell kezdeményeznie a Start-számla megnyitását - kincstári fiókban vagy járási hivatalban -, ám januártól a rajta lévő pénzt automatikusan az új, 19 éves futamidejű, mindenkinek egységes kamatot fizető babakötvénybe fektetik be.

A befizetések tíz százalékának megfelelő összeget, legfeljebb évi hatezer forintot az állam támogatásként továbbra is jóváír a számlán. A Start-számla az inflációt meghaladó, az állampapír kibocsátási tájékoztatójában szereplő kamatprémiumot is fizet.

A jogszabály biztosítja, hogy a Start-számlán jóváírt és az arról kifizetett összeg adó- és járulékmentes a 19 éves állampapír teljes futamideje alatt.

Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgató-helyettese októberben arról beszélt, hogy az éves átlagos inflációhoz képest háromszázalékos kamatprémiumot fizet évente a 19 éves futamidejű, új babakötvény. A babakötvény első sorozata - amelyet december 2-án bocsátanak ki - a 2014. január 31-ig született, a Magyar Államkincstárnál Start-számlával rendelkező gyermekek javára vásárolható. Az ezután született gyermekeknek saját születési évjáratú kötvény vásárolható.

A babakötvény névértéke egy forint, éves kamatát a számlán jóváírják, és automatikusan újra befektetik.

A jogszabály szerint a kincstár köteles lesz Start-számlát nyitni azoknak a 2005. december 31-e után született gyermekeknek, akik az adott évben legalább fél évig állami nevelésben voltak.

A törvény egyes rendelkezései már december 1-jén, a többi 2014. január 1-jén lép hatályba.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi közlése szerint 2006 óta több mint 700 ezer gyermeknek írt jóvá az állam 42 500 forintos kezdőtámogatást a kincstár által vezetett letéti számlákon. Ezek passzív nyilvántartási számlák, amelyekre befizetés nem érkezhet, sokszor meg is feledkeznek a szülők a létezéséről. A szülő akkor tudja az összeget gyarapítani, ha Start-számlát nyit a gyermekének. Túlnyomó többségük azonban nem élt a Start-számlanyitás adta lehetőségekkel, így a passzív letéti számlák száma meghaladja az 500 ezret.