A főpolgármester azzal indokolta a halasztást, hogy még további egyeztetések szükségesek az előterjesztésről. A rendeletről a tervek szerint szeptemberben tárgyal majd a testület.

Azzal, hogy szerdán nem tárgyalnak a rendeletről, azt is jelenti, hogy valószínűleg elmarad az újabb taxisdemonstráció. Hétfő délután ugyanis Budapest 28 főútvonalára szóló, lokálisan felépülő, de azonos időben megvalósuló egysávos forgalomlassító demonstrációt jelentett be a Budapesti Rendőr-főkapitányságra a Taxisok Igazsága Mozgalom (TIM) arra az esetre, ha a Fővárosi Közgyűlés az eddig kiszivárogtatott tartalommal fogadná el szerdán délelőtt az új taxis rendeletet.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábban közölte: a rendelettervezet célja, hogy indirekt módon szabályozzák a taxik számát, kötelezővé tegyék a bankkártya elfogadását, a légkondicionáló meglétét, továbbá döntenek az egységes arculat, az egységes nappali és éjszakai maximálár vagy egységes hatósági ár bevezetéséről. A javaslatról még múlt héten is egyeztettek a taxisszervezetekkel. A vitatott kérdések között volt a rendelet hatályba léptetési időpontja, a fix összegű tarifa mértéke, az egységes megjelenés, illetve a műszaki paraméterek. Arról azonban továbbra sem áll elő érdemi érvvel egyik fél sem, hogy a fogyasztók szempontjából miért is volna jó a jelenlegi árverseny helyett a fix tarifa.