Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója rámutatott, hogy a gáz-, kőolaj- és egyéb energiahordozók exportjából származó bevétel nélkülözhetetlen az orosz gazdaság számára, valamint a most kiemelt fontosságú hadiipar fejlesztése szempontjából sem mellőzhető. Ukrajnának a gazdaság működtetéséhez, fejlesztéséhez és a háborús költségek fedezéséhez szintén szüksége van az energiakereskedelemből befolyó tranzitbevételre, így gazdasági öngyilkosságnak minősülne, ha valamelyik fél felrúgná a kereskedelmi szerződéseket - mondta a szakértő. Hozzátette: a földgázszállítás rövidebb idejű megszakítása persze előfordulhat, hiszen a háborúban nem mindig a józan ész diktál. Ugyanakkor az igazgató meglátása szerint a jelenlegi földgázmennyiség teljes csapelzárás esetén is 2015 áprilisáig elégséges.

Ez részben a feltehetően zavartalan földgáztranzittal, részben pedig a magyar lakossági és ipari gázfogyasztás drasztikus visszaesésével magyarázható - mondta az igazgató.

A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) korábbi nyilvántartása alapján, az enyhe tél és a lakossági takarékossági lépések következtében tavaly az összes hazai földgáz-felhasználás 9,22 milliárd köbméterre csökkent, míg egy évvel korábban 10,24 milliárd köbméter volt. Öt évvel ezelőtt, 2008-ban az összes magyarországi fogyasztás még 13,49 milliárd köbmétert tett ki.

Hegedűs Miklós előrejelzése szerint az energia- és gázigények 2020-ig nem is emelkednek számottevően. Részben azért, mert jelentősen módosult a gázfüggőség Magyarországon, valamint egyre jobban előtérbe kerül a megújuló energiaforrások használata - mutatott rá az igazgató.

Jó, hogy tele vannak a tárolók

Weiner Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Világgazdasági Intézetének kutatója az MTI-nek úgy nyilatkozott: az energiapiac szereplőinek jól felfogott érdeke a kereskedelmi szerződések megtartása, mivel az abban foglalt fizetési és szállítási kötelezettségek megsértése komoly jogi és anyagi következményekkel jár.

Így a kutató az Oroszországgal szemben alkalmazott uniós szankciók ellenére nem számít fennakadásra a Magyarországra irányuló földgázszállításban. Hozzátette: a csapelzárás rendesen felöltött tárolókkal hosszabb időszakon keresztül sem jelentene gondot.

Az MMBF Földgáztároló Zrt. szőregi tárolójából naponta 25 millió köbméter, a Magyar Földgáztároló Zrt. négy tárolójából pedig 53 millió köbméter gáz vehető ki, ami elméletileg az elmúlt években kialakult 75 millió köbméteres napi csúcsfogyasztást is bőven fedezni tudná. A gyakorlatban természetesen az üzemi gáz (aktív gáz, mobil gáz) csökkenésével esik a nyomás a tárolóban és ezzel csökken a kitárolói kapacitás - hangsúlyozta Weiner Csaba.

Az MVM Csoport adatai szerint október elején a tárolók töltöttségi szintje megközelítette a 65 százalékot, amely már 38 százalékkal magasabb a tavalyi legmagasabbnál: a betárolt 4 milliárd köbméter földgáz a társaság szerint a hazai téli fogyasztás mintegy kétharmadát képes kielégíteni. Tavaly a legmagasabb töltöttségi szint 2,831 milliárd köbméter volt.

Az MTA kutatója végül azt is megjegyezte: az energiahordozók piacán bekövetkezett drámai változások következtében a 2009-es évhez hasonló gázválság kialakulása nem megalapozott. Egyik legnagyobb különbség, hogy Oroszország június 16-a óta nem szállít gázt Ukrajnának, amely ugyanakkor továbbra is az EU tagállamaiba irányuló, földgázexportot biztosító tranzitországként funkcionál.