Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Christophe Gourlet, a Sanofi vezérigazgatója az aláírás előtt mondott beszédében kiemelte: a Sanofi számára azért fontos ez a megállapodás, mert a vállalat stabil, kiszámítható üzleti környezetet kíván elérni a gyógyszeripar számára, szeretné elkerülni az olyan intézkedéseket, amelyek veszélyeztethetik az iparág versenyképességét, továbbá megerősítené a hatóságokkal folyó párbeszédet, amely képes a vállalat hosszú távú és tartós magyarországi jelenlétét támogatni.

A megállapodást a kormány részéről aláíró Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár hangsúlyozta: abban, hogy Magyarországon az idén bekövetkezzen és tartós legyen a növekedési fordulat, kitüntetett szerepe lehet a gyógyszeriparnak, amely egyik éllovasa az európai gyógyszergyártásnak. Hozzátette, a Sanofi a harmadik gyógyszeripari cég, amellyel stratégiai megállapodást köt a kormány, és ez a 23. ilyen jellegű megállapodás.

Christophe Gourlet elmondta, hogy a Sanofi gyógyszeripari csoport a világ vezető vakcinagyártója, és egyik legnagyobb biotechnológiai vállalata. Száz országban van jelen és világszerte 110 ezer munkavállalót foglalkoztat. Magyarországon a Chinoin felvásárlása révén több mint száz éves hagyománnyal rendelkezik, emellett a gyógyszeripar területén nemzetközi szakértelemmel bír. Négy telephelyén 2100 munkavállalója van. A vállalat magyarországi központja Újpesten van, itt folyik a kémiai fejlesztési és gyártási tevékenység. Veresegyházon szilárd gyógyszereket, a Miskolc melletti Csanyik-völgyben pedig injekciókat állít elő. Nagytétényben van a cég disztribúciós központja, ahonnan több mint 60 országba exportál.

A gyógyszervállalat magyarországi árbevételét tekintve az ország 17. legnagyobb cége, és a magyar gazdaság 9. legnagyobb exportőre. A Sanofi 1991 óta 200 milliárd forintot fektetett be Magyarországon.

Christophe Gourlet sokszínű egészségügyi vállalatként mutatta be cégét, amely innovatív és alacsony átlagáron elérhető készítmény-portfólióval rendelkezik. Közel 330 termékkel van jelen a magyar gyógyszerpiacon, és ezek több mint száz különböző betegségcsoport kezelésére alkalmasak. Kiemelte, hogy Magyarországon a gyógyszeripar nagyon erős ágazat, amely közvetlenül 14 ezer munkavállalót foglalkoztat, közvetett módon pedig mintegy 43 ezer embernek ad munkát, és kiemelkedő a hozzájárulása az ország bruttó nemzeti termékéhez.

Szijjártó kifejtette, hogy Magyarország a keleti nyitást hangsúlyozó gazdaságstratégiája mellett a nagy nemzetközi vállalatokkal is az eddiginél szorosabb együttműködésre törekszik. Mindez azt a célt szolgálja, hogy az ország megerősödve kerüljön ki a válságból. Az államtitkár szavai szerint a magyar gazdaság számai arra engednek következtetni, hogy a magyar emberek erőfeszítései nyomán egy európai sikertörténet jött létre Magyarországon. Azon kevés európai uniós ország közé tartozunk, amely képes huzamosabb időn keresztül csökkenteni az államadósságát, az ország költségvetési hiánya pedig rekord alacsony szinten volt tavaly. Ugyanakkor nem vesztettük el versenyképességünket, sőt ma 160 ezerrel többen dolgoznak Magyarországon, mint 2010-ben. Az év legfontosabb feladatának nevezte, hogy Magyarország növekedési fordulatot érjen el, aminek jelei véleménye szerint már látszanak. Ezt támasztja alá, hogy az első negyedév GDP-adatai mind negyedéves, mind éves összehasonlításban növekedést mutatnak.

A Sanofiról szólva elmondta, hogy a vállalat adó és járulék formájában évi 20 milliárd forinttal járul hozzá a magyar költségvetéshez. Éves árbevételének 20 százalékát, évi 10 milliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre, továbbá évente mintegy 28 milliárd forint forgalmat bonyolít le magyarországi beszállítóival, magyar kis- és közepes vállalkozásokkal, és kiemelkedő a magyarországi társadalmi felelősségvállalási tevékenysége is.